Акценти
Начало / Култура / Автори от България, Австрия, Словакия и Индия са първите участници в Симпозиума по скулптура

Автори от България, Австрия, Словакия и Индия са първите участници в Симпозиума по скулптура

Вече са ясни петимата автори, които ще участват в първото издание на Международния симпозиум по скултура – Плевен`2017.  Това са проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия и Ян Шицко – Словакия.

Комисия за определяне на участниците в симпозиума заседава вчера, 16 май. Те прегледаха заявките на 55 автори от държави от всички континенти, с изключение на Африка.  Критерий при работата на комисията бе да се направи подбор на участниците, които със своя творчески авторитет са заели достатъчно място в световната пластична култура. Петимата участници са определени с консенсус. Определени са и четирима резервни участници -Рисзард Лютвиник – Полша, Камен Танев – България, Андрей Митевски – Македония и Георги Минчев – България.

Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” ще се провежда през две години през месец септември. Симпозиумът е в материал камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка съгласно решение на Общинския съвет.

Създадените произведения остават собственост на финансиращата събитието Община Плевен, като се запазват авторските права на творците.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...