Начало / Култура / Авангардна изложба откриха в Университетската болница в Плевен

Авангардна изложба откриха в Университетската болница в Плевен

Изключително авангардна изложба бе открита в единствения по рода си в България Музей на Медицината, който се намира на територията на Университетската болница в Плевен. Изложбата се организира заедно с Фондация „Атанас Петров“ и тази година носи името „ПАРАЛАКС“.
Участие взеха артисти от различни държави, които работеха на място в болницата. Сега общата им бройка вече е над 30, като изложбата бе поставена само в Музея на Медицината, който се намира в сграда, неизползваема от болницата, каза един от организаторите, проф. Ташко Делийски. Миналата година различните творби са били на различни места. Сега включилите се автори са от различни държави и с различна насоченост на творбите си. Зрителите видяха радио, което излъчва шум от електромагнитните вълни на болницата, огледала, математически знаци, всякакви необичайни композиции, изградени от медицински материали. Артистите работят в различни сфери като архитектура, скулптура, нови медии, живопис, перформънс и свързаните с тях изследователски области.

img_20160908_183511

Музеят на медицината, в която е разположена изложбата, е открит през 1965 г., а негов проектант е именно архитект Атанас Петров, който бе почетен гост на изложбата. Миналата година също се проведе такава изложба, която бе под името „АПЕНДИКС”. Изложбите се  организират от Фейлим Мак Конигли с подкрепата на Министерството на културата на Австрия.

Гости на изложбата бяха представители на ръководството на болницата, творци, граждани, културтрегери от Плевен, медици.

img_20160908_183349

img_20160908_183526

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...