Акценти
Начало / Икономика / Четири фирми с наградата „Отливка на годината”

Четири фирми с наградата „Отливка на годината”

IMG_8940награда отливка на годината

Четири  български фирми ще бъдат удостоени с отличието „Отливка на годината” по време на 22-рата Международна научно техническа конференция „Металолеене 2015”, която днес беше открита в Плевен. Наградата получават: „ЕЛМЕТАЛ“, „Идеал стандарт“, „Осъм“, „Спарки Елтос“.

Плевен и хотел „Ростов” за втора поредна година са домакини на международния форум. В тазгодишното издание на конференцията броят на участниците е рекордно голям – 142, като 32 са от чужбина. Чуждестранните учени и специалисти са от Англия, Германия, Дания, Италия, Македония, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Чехия, Шотландия. Това съобщи на пресконференция преди началото на форума проф. Георги Попов, председател на Научно техническия съюз по машиностроене – проф. Георги Попов.  Представени са 12 фирми от чужбина и 6 чуждестранни университета.

IMG_89 конференция металолеене

При такова представителство нашата мисия ще бъде изпълнена – да дадем нови знания, да покажем новите достижения на нашата индустрия, каза проф. Попов.

В продължение на два дни участниците в конференцията ще обсъждат проблемите в сектора и ще представят своите научни достижения в над 30 доклада. Фирми от бранша ще направят презентации на свои машини, апаратура, технологии, материали и услуги, които предлагат на пазара, а представителите на леярските предприятия ще имат възможност да се запознаят с последните постижения на науката и техниката в областта на леярското производство.

През последните 2-3 години от провеждането на конференцията се забелязва баланс между науката и практиката, посочи проф. Попов. По думите му това е доказателство, че секторът машиностроене, като фундамент на индустрията, пръв се вдига от кризата. В подкрепа на думите си проф. Попов сподели наблюденията си като преподавател, че през последните няколко години единици са студентите, които не работят по специалността си след завършване на университета. Дори фирми сключват договори със студенти за осигуряване на стипендия по време на обучението им при условие, че след завършване на университета пет години работят в съответното предприятие.

По непълна информация над 200 са леярските и съпътстващите ги  фирми в страната.

Прочетете също:

След увеличението парното в Плевен остава най-евтино, токът поскъпва с  5.57%

На свое заседание днес КЕВР утвърди новите цени на газа, тока и парното. Така от ...