Начало / Общество / Честит Трети март! Честито Освобождение!

Честит Трети март! Честито Освобождение!

Днес празнуваме 142 години от Освобождението на България. Честваме 142 години от онзи трети март, който връща България на политическата карта на Европа. Денят, в който отдаваме почит към хилядите знайни и незнайни герои, които не пожалиха живота си за нашето освобождение.

За първи път 3 март се чества през 1880 г. като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник.

С решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Тържественото честване в Плевен на Националния празник на Р България ще започне в 11 часа на площад „Възраждане” пред Мавзолея „Св. Георги Победоносец”. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите и ще бъдат поднесени цветя пред вечния огън.

По-рано, от 9 часа ще бъде даден стартът на лекоатлетическото състезание за Купа Лайънс клуб – Плевен.

От 16 часа пред Панорама „Плевенска епопея” ще започне инициативата „Да си развеем знамената”, организирана от сдружение „Рицари без броня”.

Днес от 13 часа БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”. Продукцията спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.Лентата е съпродуцирана от Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп” и е създадена със съдействието на Регионалния военноисторически музей – Плевен. Режисьор е Степан Поляков.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...