Акценти
Начало / Култура / Църквата днес почита Преподобния Наум Охридски

Църквата днес почита Преподобния Наум Охридски

Преп. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено честване на неговата памет.

Преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.

След смъртта на Методий той заедно с Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.Когато Климент бил ръкоположен за епископ, Наум заел неговото място на учител и работил седем години. После построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Св. Наум е погребан на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Имен ден днес празнуват Наум, Бисер, Бисера.

Прочетете също:

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма ...