Акценти
Начало / МОНДИАЛ 2018 / Мондиал 2018: Битката за Иберия бе класиката на първия кръг от груповата фаза

Мондиал 2018: Битката за Иберия бе класиката на първия кръг от груповата фаза

Световното първенство по футбол в Русия започна оптимистично, поне от гледна точка на резултатността. Във всеки двубой феновете видяха гол. Това е равносметката след мачовете от първия кръг на групите. За последно в тази начална фаза на турнира наблюдавахме ялов двубой преди 16 години на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея. Резултатността по руските терени обаче не е особено впечатляваща – 38 гола в 12 мача в сравнение с преди 4 години, когато шампионата в Бразилия започна страховито – 49 гола в първите 12 срещи. Сега очаквано не станахме свидетели на кой знае какво ниво. Нормално, тъй като фаворитите винаги започват по-пестеливо за да съхранят силите си за заключителния етап на надпреварата. Изключение направиха европейския шампион Португалия и Испания, които нямаха друг избор, защото трябваше да се изправят един срещу друг още на старта. Това бе най-качествената битка в първия кръг на групите. Шестте гола – 3:3 предизвикаха смесени чувства – зарадваха запалянковците, но и поставиха тревожни въпроси на двата щаба, касаещи сигурността пред вратарите им. Относно второто, малко прекалено идва отбори, които се целят във върха да вадят по три пъти топката от мрежата си, при това в оспорвано дерби. Обикновено такива двубои приключват с малко голове. Как стартираха 8-те компании?

Група A

Домакинът Русия надхвърли очакванията. Самата програма им дава нужния комфорт, оставяйки за финал дербито с Уругвай, до което селекцията на Станислав Черчесов може вече да си е осигурила класирането за елиминациите. 5:0 на старта обаче едва ли са очаквали и най-големите поддръжници на „Сборная“. Вярно, че Саудитска Арабия беше удобен съперник, но пък руснаците не са чак толкова класен тим. Освен това им липсва опит на подобен форум, а и напрежението при домакина винаги е смазващо. Те обаче успяха да преодолеят по най-добрия начин всички тези препятствия и триумфираха. Сега им е необходим още един такъв скок. Повалят ли Египет ще си осигурят излизането от групата, а това ще свали огромен психологически товар от плещите им. Уругвай се измъчи срещу „фараоните“, измъквайки победата в последните секунди. Повърхностен поглед води до извода, че не би трябвало да имат проблеми в нито един от трите мача. Традицията обаче показва, че в подобни лесни ситуации, „урусите“ често сами си създават трудности. Тогава ги завладява негативния им темперамент и бедите връхлитат.

Група B

Тук най-голямата радост е за Иран. Успехът – 1:0 над Мароко бе чакан 20 години. През 1998 г. във Франция те спечелиха за първи път на световно първенство – 2:1 срещу САЩ. Сега селекцията на португалеца Карлуш Кейруш не надигра Мароко, но бе възнаградена за себераздаването си докрай, макар и с автогол на африканците. Трудното обаче тепърва предстои – мачовете с Португалия и Испания.

Група C

Две стратегически победи за европейците. Франция измъкна трите точки срещу компактния тим на Австралия. Наред с положителните неща се видя, че състава на Дидие Дешан разчита повече на индивидуалността на самите изпълнители за сметка на задружността на отбора като цяло. След 36 години Перу се завърна на Мондиал. Именно този голям период, психологически не успяха да преодолеят избраниците на аржентинеца Рикардо Гарека. Иначе те бяха по-дейния и технически способен тим в мача с Дания. Не успяха обаче да овладеят темперамента си. Точно прибързаните действия ги лишиха поне от точка, а дори и победа. По този начин улесниха скандинавците, които заложиха на познатото – изключителна работоспособност без фойерверки.

Група D

Равенството на Аржентина с Исландия бе един от най-коментираните резултати. 1:1 бе логичен, защото видяхме познати неща. Дебютантите не се отклониха от същността си като отбор, която е подчинена изцяло на колектива. Другите им предимства са обиграността на самия тим, тоталното себераздаване и не на последно място стабилната психика, която им позволява да излизат еднакво хладнокръвно срещу средняшки съперник или звезди като Лео Меси икомпания. Именно Меси бе най-критикуван заради пропиляната дузпа срещу исландците. Всеки пропуска от бялата точка. Тревожното при „гаучосите“ е като при французите – имат отлични индивидуалисти, но не и обединен отбор. При южноамериканците това блесна с пълна сила след пропуска на Меси, когато той се опита да вземе нещата в свои ръце и сам да спечели мача. Не стана. Опитният отбор на Хърватия взе предимство преди сблъсъка с Аржентина, надвивайки Нигерия. Логична развръзка.

Група E

И ако Лео Меси беше критикуван, то приятеля му Неймар бе направо разкъсан, заради слабото си представяне. А то бе направо нагло. До голяма степен заради него Бразилия не успя да потегли с успех над Швейцария. Ясно беше, че „часовникарите“ са костелив противник. Възможностите им не са кой знае какви, но колективът им е отлично сработен. Както се очакваше бразилците превъзхождаха. Бързо вкараха гол, който обаче прекалено ги успокои. Вместо да нанижат още попадения, те заиграха на ходом. А Неймар потъна в егоистични индивидуални действия с топка в крака и по този начин спря обещаващи атаки на отбора си. В другата среща Сърбия победи, но не скри проблеми в завършващата фаза, при това срещу средняк какъвто е Коста Рика.

Група F

1:0 за Мексико над световния шампион Германия е най-голямата изненада до момента в Русия. Малко са логичните обяснения нея. „Ацтеките“ може да изостават по класа от най-добрите, но са един от отборите с огромен опит в подобни турнири. Селекцията им винаги го има, без значение от смяната на поколения. Отборът им почти всяка година участва в подобни форуми – първенства на Северна Америка, Южна Америка, Мондиал, Олимпийски игри, Купа на конфедерациите, Панамерикански игри, Игри на Централна Америка и Карибския регион … Едва ли има друг тим в света, който да мери сили периодично с най-силните съперници от различните краища на света. За Германия няма какво толкова да се каже освен, че са сред най-добрите. Дали пък и тях няма да ги застигне прокобата, която катурва от трона шампионите още на старта на следващото първенство … От последните 4 Мондиала единствено Бразилия /шампион от 2002 г./ успя излезе групата в първенството през 2006 г. Световните шампиони Испания /2010 г./, Италия /2006 г./ и Франция /1998 г./ сдадоха трофея, отпадайки още в групите на следващите първенства. В другата среща в тази група Швеция ликува, а южнокорейците пак тръгнаха да затвърждават традициите си – безпроблемно класиране за Мондиал и бърз провал в него.

Група G

Тук всичко започна според очакванията. Белгия тръгна с категоричен успех над дебютанта Панама. Англичаните пък биха Тунис. Доста препятствия трябваше да преодолеят островитяните. Попадението на Хари Кейн секунди преди края бе много важно, най-вече за психическата стабилност на целия тим. Провалите на подобни форуми са огромно бреме за отбора. Натрупаният страх от евентуален нов крах е най-големия противник на селекцията. Той властваше и до победния гол срещу африканците. Спечелените 3 точки би трябвало да дадат повече увереност на футболисти и спортно-техническия щаб. Иначе албионците показаха познатата продукция, която ги държи на дистанция от най-добрите.

Група H

Предварителните прогнози, че Полша и Колумбия са фаворитите в тази компания претърпяха крах. Това е поредното потвърждение, че афишираните за звезди, играчи като Левандовски, Фалкао и Хамес Родригес са плод на фантазии. В днешния футбол всеки втори е определян за легенда. Сенегал надигра по всички показатели един от стожерите в измислената ранглиста на ФИФА – „Дружина Полска“. В хода на мача се видя, че е напълно логично, тъй като европейците просто нямаха какво да противопоставят.

Колумбийците пък изиграха цял мач с 10 футболисти. Срещу бояк тим като японците това няма как да не е фатално. Развръзката в групата обаче тепърва предстои.

Снимки: fifa.com

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...