Начало / Култура / Участниците в тазгодишното биенале в Тръстеник си обещаха нови срещи

Участниците в тазгодишното биенале в Тръстеник си обещаха нови срещи

С посещение на Арт центъра в Градската градина в Плевен завърши тридневното 15-то издание на Биеналето на детската рисунка, което се провежда в Тръстеник. По традиция организатор е читалище „Неофит Рилски 1872”, форумът мина под патронажа на кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска, която се оказа, че също е участвала в инициативата като ученичка.

44 са присъдените на това издание първи места на деца и ръководителите им, 21 втори места и 13 трети. Право на участие имаха деца на възраст от 8 до 15 години, които претвориха цветните си мечти в рисунки с техники, теми и формат по собствен избор. Творческото си въображение можеха да развихрят и да покажат уменията си и на пленера на открито вчера на пристанището на река Дунав в село Байкал.

Без да преувеличаваме, биеналето на детската рисунка в Тръстеник е дълго чакана традиция, в която повечето от ръководителите на школи и клубове се включват години наред. С две от тези дами успяхме да разговаряме.

Цветанка Златкова е ръководител на арт школа при НЧ „Родопска искра 1880” Чепеларе. Това е 6-то участие на школата в биеналето, от всички издания до момента са останали с много хубави впечатления за добра организация и невероятни преживявания и затова се включват вече толкова години. Цветанка Златкова споделя: „Надяваме се, че и за напред ще се прави всичко възможно биеналето да съществува. Мотото му тази година беше „Цветни мечти” – нека те да се осъществят и да бъдат реалност за децата, защото те са бъдещето на България. За нас форумът е полезен и на практика, особено с невероятния пленер на брега на Дунав на пристанището в Байкал. Децата се опознават, разглеждат и консултират работите си, усвояват различни техники на работа. Между преподавателите също има обмяна на опит – който каквото развива най-добре и е усъвършенствал, съответно предава на останалите. А си правим и други атракции – освен рисуването с бои върху картоните, пробваме и други техники. На предишното биенале например, от отпадъци от брега на Дунав децата сътвориха невероятни неща. А вчера пък ръководители рисуваха върху ръцете на децата със специални химикали, което също много им хареса. Имаме идея дори и за следващия път, след 2 години – тогава да рисуват деца върху деца, а защо не и деца върху учителите”.

Мария Драгомирова е от Дряново, води клас изобразително изкуство към школата по изкуствата към НЧ „Развитие”,завършила е графика във Велико Търново. Школата участва за пети път. Тя разказа, че 10 години вече ходят в Тръстеник и за тях е удоволствие по няколко причини – домакините са чудесни, децата по време на пленера се запознават с нови техники, а с колегите обменят опит. „Получава се чудесна връзка и контакти, които остават до следващия път, до когато ние експериментираме техниките и всичко, което сме споделили един с друг. Децата порастват и искат винаги да се връщат на същото място и да продължат с удоволствието от пълния празник, който получават на това биенале. Освен че те рисуват пленерно, се предлагат и много други удоволствия. Ние, например, всеки път чакаме с интерес новата театрална постановка на детския самодеен театрален състав „Луди млади” към читалището, за да видим какво са направили и постигнали. Участваме, защото можем и да съпоставим нивото си. А това, което получаваме като усещане макар и само за 3 дни, ни зарежда положително с емоции и енергия за работа”, каза още Мария Драгомирова.

Както всичко, и биеналето има своя край. Участниците обаче си обещаха отново да се срещнат след две години и си направиха за спомен още една снимка.

Прочетете също:

Изключителен успех за  арт школа „Колорит“  на международен конкурс в Румъния

Арт школа „Колорит“ постигна изключителен успех на 5-тия Международен конкурс за детско и младежко изкуство ...