Начало / Образование / С непроменени такси за обучение стартира кандидатстудентската кампания в Медицинския

С непроменени такси за обучение стартира кандидатстудентската кампания в Медицинския

110 кандидати подадоха документи в Медицинския университет в първия ден от началото на кандидатстудентската кампания. Тя започна на 24 юни и ще продължи до 30 юни. Комисията за прием на кандидатстудентски документи работи в зала „Асклепий” на Ректората. Сред първите подали документи  60 са за бакалавърските програми и 50 – за явяване на конкурсните изпити за специалност „Медицина”, информираха от ректората на висшето училище.

От там уточниха, че за бакалавърските програми е предвиден и втори период за прием на кандидатстудентски документи в Медицински университет-Плевен в периода 19 – 22 юли 2013 г.

Датите на конкурсните изпити са на 3 юли по биология и на 11 юли по химия за специалност «Медицина» и тест по биология – на 26 юли за всички останали специалности на висшето училище. Таксата за явяване на първи изпит е 50 лв., за всеки следващ изпит се заплащат по 25 лв., а за желаещите да участват в класирането с оценката от матура таксата е 25 лв. Кандидат-студентите, които желаят да се класират с оценката, получена на предварителните изпити, няма да заплащат такса, но задължително трябва да подадат заявление за участие в класирането за избраните от тях специалности.

За първи път тази година висшето училище организира предварителни конкурсни изпити за специалността «Медицина» и специалностите към факултетите «Здравни грижи», «Обществено здраве» и Медицинския колеж. Предварителната изпитна сесия се проведе през месец април, като на нея се явиха общо 350  кандидат-студенти.

Таксите за обучение на новоприетите студенти за учебната 2013/2014 година остават непроменени. Новоприетите студенти за обучение по държавна поръчка в МУ-Плевен ще заплащат за специалност «Медицина» 900 лева годишна такса; 700 лева за специалностите «Медицинска сестра» и «Акушерка», както и за специалностите към Медицинския колеж – «Медицински лаборант», «Рентгенов лаборант» и «Помощник-фармацевт»; 400 лв ще е годишната такса за изучаващите «Социални дейности». Бакалавърската програма по специалност «Управление на здравните грижи», задочна форма на обучение, на Факултет «Обществено здраве» ще струва на студентите 400 лв годишно, а магистърската програма по същата специалност, задочно обучение, ще бъде в размер на 450 лева. По 640 лв. годишна такса ще заплащат желаещите да се обучават по специалностите «Медицинска рехабилитация и ерготерапия» и «Опазване и контрол на общественото здраве».

Както всяка година, 80 ще са бъдещите медици, които ще се обучават във Факултет «Медицина». Местата за прием по специалностите «Медицинска сестра» и «Акушерка» към Факултет «Здравни грижи» са съответно 50 и 28. В Медицинския колеж заявените места за специалността «Медицински лаборант» са 30, за «Рентгенов лаборант» – 18, и по 20 места за «Социални дейности» и «Помощник-фармацевт». Във Факултет «Обществено здраве» 25 са местата за бакалавърската програма по «Управление на здравните грижи» и 40 за магистърската програма по същата специалност; 15 са местата за специалността «Опазване и контрол на общественото здраве» и 20 за «Медицинска рехабилитация и ерготерапия».

На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2013” може да се намери пълна информация за кандидатстудентската кампания.

Прочетете също:

Медицинският спечели конкурс за иновации в здравеопазването

Екип на Медицински университет – Плевен спечели първо място в конкурс на „Капитал“ за иновации ...