Начало / Култура / „Пианистът” на Роман Полански показват в Кинолекторията

„Пианистът” на Роман Полански показват в Кинолекторията

Кинолектория Пианистът
Кинолектория Пианистът

Филмът „Пианистът” на Роман Полански ще покажат в рамките на кинолекторията в РБ „Христо Смирненски” в Плевен. Прожекцията е на 26 юни от 17.30 часа в арт залата на 5 етаж в библиотеката.

В главните роли зрителите ще видят Ейдриън Броуди, Емилия Фокс, Майкъл Зебровски. Филмът е адаптация на мемоарите от Втората световна война на полския пианист от еврейски произход Владислав Шпилман. Сюжетът разказва за нацистката окупация на Полша и преживяванията на Шпилман, който е пианист във Варшавското радио. Той става свидетел на създаването на еврейското гето и на депортирането на семейството си. Благодарение на своя късмет успява да се измъкне, известно време остава затворен, после се свързва със съпротивата и се крие, за да оцелее.

Филмът започва да трупа награди още от премиерата си в Кан през 2002 год., където взима голямата награда – Златната палма, до Академичните награди, където получава цели седем номинации, включително и за най-добър филм. „Пианистът” печели три основни награди – най-добър актьор, адаптиран сценарий и за режисура.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...