Начало / Видео / С надписи „Няма да платим” плевенчани протестираха срещу новите цени на винетките

С надписи „Няма да платим” плевенчани протестираха срещу новите цени на винетките

Над 50 автомобила се включиха в организирания днес в Плевен протестен автопоход срещу новите цени на винетките. Той започна в 18 часа от входа на Кайлъка, премина през целия град и стигна до Стара гара, след което през жк „Сторгозия” се върна до Община Плевен.  Предварителният план за блокиране на движението за около 10 минути не се осъществи, тъй като протестиращите не са получили разрешение, уточниха организаторите на протеста.

Защо излязоха плевенчани на този протест? Защото плащаме скъпи винетки, а караме по пътища, осеяни с дупки, е най-краткият отговор, който дадоха участниците. „Постоянно ни сравняват с Европа, но там плащат скъпи винетки, но карат по прекрасни пътища. Тук плащаме скъпи винетки, а продължаваме да си караме по дупки”, каза 31-годишният Цветан Вътов. Неговото  лично предложение е да се спре да се краде. „Тогава дори и с винетка от 67 лв.ще успеят да оправят голяма част от пътищата”, категоричен е той и допълни, че е съгласен да плати и 140 лв. винетка, но първо да бъдат оправени пътищата, а не в годината по два пъти да се налага да прави скъпи ремонти на колата си, заради разбитите ни пътища.

По думите на Валери Гочев от инициативния комитет, който организира протеста, българските шофьори плащат три пъти данък за пътищата – веднъж с винетките, втори път с пътния данък и трети път с ДДС-то на горивото, в което има 0.25% пътен данък. И при това положение караме по пътища в ужасно състояние, заяви Гочев. Той изрази увереност,  че ще последват лавина от протести заради увеличението на цената на винетките.

IMG_5158протест-винетки

В Плевен ще има втори протест – в неделя, от 11 часа. Маршрутът на похода ще тръгне от същото място, като ще стигне до  детелината на село Ясен.

Тази вечер, преди да потеглят, участниците почетоха с минута мълчание жертвите от кървавите атентати в Париж.

IMG_5153протест-винетки

IMG_5156протест-винетки

IMG_5127протест-винетки

IMG_5149протест-винетки

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...