Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на …. тоалетната

Днес е Световният ден на …. тоалетната

Тоалетната – това място, на което и царят ходи сам, има свой световен ден. За първи път 19 ноември е отбелязан като Световен ден на тоалетната през 2002 г., съгласно  решение на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г.

Важността на санитарното помещение се определя от това, че в света са загинали много повече хора от липсата на канализация и водоснабдяване, отколкото по време на войните през миналия век. Това сочат данни на СЗО. Според тях повече от 80% от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони.

Любопитно е, че човек прекарва в тоалетната близо три години от живота си. Затова и вниманието на много компании, включително технологични, е насочено към усъвършенстване на тоалетните. На пазара вече се предлагат тоалетни чинии, които с едно натискане на копчето могат да се използват като биде, масажор. Предлагат се и затоплящи се тоалетни седалки.

За да стигне до сегашния си вид, тоалетната е претърпяла дълга еволюция.

Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени.

Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък, който периодично сменяли.

Първата тоалетна чиния е създадена за китайски император, управлявал през 50-100 г.  Била направена от злато и свързана с водопровод, така че водата отмивала всичко в канализацията.

Първите обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори.

Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...