Начало / Политика / Съветници от БНД искат оставката на кмета заради инцидента с велосипедиста

Съветници от БНД искат оставката на кмета заради инцидента с велосипедиста

С декларация, подписана днес и изпратена до медиите групата общински съветници от Българска нова демокрация при Общинския съвет в Плевен настояват кметът проф. д-р Димитър Стойков да подаде оставка, заради инцидента в неделя, при който леко пострада велосипедист. „Кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков следва незабавно да понесе своята лична политическа отговорност за грубите и многобройни нарушения на нормите на Закона и морала. Във всички демократични държави политическа отговорност се носи само по един начин – чрез незабавно подаване на оставка от заеманата длъжност. Категорично неодобрявайки неадекватното поведение на кмета на общината в конкретния случай, ние настояваме той да демонстрира и запази поне елементарно достойнство, като подаде своята оставка!”, е записано в декларацията.

Нейните автори се позовават на текстове от Закона за движението по пътищата, цитирайки чл. 123, ал. 1, според която: „Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен, когато при произшествието са пострадали хора:

-да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

-да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на представител на Министерството на вътрешните работи или на следствието;

–  да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на представителя на Министерството на вътрешните работи, освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите, след което е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;

– да вземе мерки следите от пътнотранспортното произшествие да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби”.

„Според публикациите в медиите, кметът не е съобщил незабавно за пътно-транспортното произшествие на органите на полицията, не е останал на местопроизшествието, не е запазил същото. За  инцидента с негово участие е съобщил едва ден по-късно – на 09.07.2012 г.”, се посочва в декларацията. Според съветниците от групата на БНД „кметът на Община Плевен грубо е погазил императивните изисквания на Закона, с което е възпрепятствал грубо разкриването на обективната истина по случая”.

Те повдигат въпроса и за невъзможността да бъде взета алкохолна проба от водача на автомобила, тъй като за произшествието е съобщено твърде късно в полицията.

„За нас е абсолютно недопустимо и от законова, и от морална гледна точка, и обстоятелството, че кметът на Община Плевен използва ежедневно за личните си нужди, и във връзка с полагане на труд по индивидуален трудов договор към УМБАЛ”Г.Странски”-Плевен, служебен автомобил, собственост на Община Плевен”, е записано още в документа, изпратен до медиите днес.

Прочетете също:

При близо 42% обработени протоколи в Плевен партията на Слави с най-много гласове

При 41.67% обработени протоколи от СИК в РИК – Плевен партията на Слави Трифонов – ...