Начало / Общество / С 23 млн. лв. от ОПРР ще бъде обновен градският транспорт на Плевен

С 23 млн. лв. от ОПРР ще бъде обновен градският транспорт на Плевен

Договор за обновяване на градския транспорт в Плевен беше подписан днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата на стойност над 23 млн. лв. за изпълнение на проекта са сериозна и важна инвестиция, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при старта на проекта.

Подписи под договора сложиха ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” Деница Николова и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областният управител на Плевен Иван Новкиришки.

С изпълнението на компонентите от проекта ще се създадат условия за подготовка на негов следващ етап. По този начин със средства от програмния период 2014-2020 г. градският транспорт на Плевен може да бъде надграден и разширен, каза още министър Павлова. Тя обърна внимание, че общината е известна с това, че се използват предимно тролейбуси, които са по-екологични в сравнение с автобусите.

Проектът за интегриран градски транспорт на Плевен е изключителна инвестиция и възможност. Убедена съм, че след реализирането му общината ще бъде сочена като пример за организация и координация на градския транспорт, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Проектът предвижда изграждане на три нови участъка от тролейбусната мрежа на града. Единият започва от кръстовището на бул. „Георги Кочев“ и бул. „Русе“ и завършва на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Климент Охридски“. Той е с дължина 1120 метра, като маршрутът му обхваща бул. „Европа“ и ул. „Климент Охридски“ в посока жк „Дружба 3“. Другият участък ще обслужва „Девети квартал“. Започва от кръстовището на ул. „Сан Стефано“ и ул. „Стоян Заимов“ и завършва на обръщалото на Втора клинична база. Приблизителната дължина на този участък е около 2.2  км и обхваща улиците „Стоян Заимов“, „Пирот“, ул. „Хаджи Димитър“, покрай ЦДГ „Пролет“, ул. „Ген. Вл. Вазов“,  стадион „Белите орли“, обръщалото. Третият участък ще разшири обхвата на мрежата в кв. „Мара Денчева“. Този нов участък ще започне от кръстовището на ул. „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“ и ще обхване квартал „Мара Денчева“ и жк „Кайлъка“ с обща дължина около 2.2 км и маршрут – бул. „Христо Ботев“, ул. „Ильо войвода“, минава покрай двата гробищни парка, ул. „Райски кът“ и обратно до пресичането на ул. „Сан Стефано“, при обръщателната на Моста в парк „Кайлъка“.


.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...