Акценти
Начало / Култура / Събитията преди 100 години от учредяването на професионалния театър в Плевен възстановиха днес

Събитията преди 100 години от учредяването на професионалния театър в Плевен възстановиха днес

Днес в кметския кабинет в Община Плевен беше направена  възстановка от протокола на Гражданското събрание, с което е учреден Плевенския театър от 22 декември 1918 г. Кметът Георг Спартански прие директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен – Васил Василев, така както преди 100 години предшественикът му Алекси Милев е приел Александър Гюров, основател на професионален театър в града ни и негов пръв директор.

Така както тогава, точно в 10 часа, кмет и директор се срещнаха и си стиснаха ръцете,

На 22 декември преди 100 години 50 видни плевенски люде са се събрали в кметството, за да прочетат правилника за първия професионален театър в Плевен, припомни Васил Василев и благодари на кмета, че заедно връщат паметта и че в Плевен има театър.

„Благодаря,  че помните историята на театъра, че я съхранявате в новите условия. Сигурен съм, че няколко поколения актьори са дали всичко от себе си, за да го има Плевенския театър. Община Плевен и Общинския съвет знаят какво значи театъра за нашия град, затова правим всичко възможно да подпомагаме неговата дейност. Това е последователна политика на Община Плевен. Следващата година ще направим необходимите стъпки, за да бъде ремонтирана сградата на театъра и да върнем нейния пълен блясък. Днешният ден е подходящ да си спомним за Александър Гюров, Петър Габровски и всички 50 видни плевналии, които са инициатори за създаването на Плевенския театър. Вярвам, че днешното талантливо поколение актьори ще продължи достойно пътя в памет на своите предшественици и за доброто на театъра и на културата в България”, каза Георг Спартански.

След този акт на спомен на паметното събитие, в Актовата зала на Община Плевен за първи път прозвучаха текстове от  книгата „На превала”, издадена по повод 100-годишния юбилей на Плевенския театър. В нея са включени автобиографични бележки от тетрадката на основателя на театъра и неговия първи директор – Александър Гюров.

Преди театралното чете, направено от актьорите Мариета Калъпова, Антъни Пенев и Асен Диков, Георг Спартански връчи на директора на Театъра почетния знак на кмета на Плевен. „За мен е чест като кмет на Община Плевен в годината на вашето столетие да връча този знак като символ на това, че плевналии винаги са обичали своя театър, уважавали са своите актьори. Вярвам, че тези след нас ще продължат тази традиция”, каза при връчването на знака кметът Спартански.

От своя страна Васил Василев отбеляза, че днес Плевенският театър има една от най-добрите трупи в страната. Щастлив съм, че нашият театър има редица номинации за награда „Икар”, известен е не само в България, а и в Русия, Литва,Хърватия,Полша, Македония. Вярвам, че ще направим нашия театър още по-европейски, стъпил на историята”, каза Василев.

Той подари на кмета екземпляр от книгата „На превала”.

„В мен заседна идеята да създам в родния ми град театър. Речено – сторено”, цитира Василев създателя на Театъра в Плевен и си пожела европейските и националните ценности, общото добруване на Община и Театър да е в полза на нашето бъдеще.

За Александър Гюров

Александър Гюров е български артист, автор на текстове за театър и основател на професионалния театър в Плевен. Неговата вълнуваща история започва на 18 август, 1885 г. в Плевен, Княжество България и включва активна работа като актьор в трупите на пътуващия театър на Роза Ст.Попова, „Съвременен театър“ на Матей Икономов, роли на сцената в първия сезон на Нов народен театър – София и не на последно място – участие в две войни.

Благодарение на Александър Гюров на 22 декември, 1918 г. е учредено Гражданско събрание за основаването на Плевенски градски театър, а на 6 февруари 1919 г. се играе първата премиера – „Кин“ от Александър Дюма-син с режисьор Владимир Николов, в която той играе една от главните роли.

Александър Гюров е директор в първите 5 години на новооснования театър, в който в следващите години играе на сцената в Плевен редом с най-ярките таланти на своето време – Вера Игнатиева, Кръстьо Сарафов, Георги Стаматов и др.

Благодарение на Александър Гюров през 2018/2019 празнуваме 100-тния сезон на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...