Начало / Последни новини / Симонета Иванова (Спартак Плевен XXI) е шампионка на България до 20 години

Симонета Иванова (Спартак Плевен XXI) е шампионка на България до 20 години

Състезателката на СКШ „Спартак Плевен XXI“ – Симонета Иванова, спечели поредната си  титла от Държавното индивидуално първенство по шахмат до 20 години. Талантливата плевенска шахматистка е абсолютен и многократен шампион във всички възрастови групи, в които е играла досега. Въпреки че вече няма достатъчно време за шахмат – Симонета учи медицина в МУ – Плевен, тя не остави никакви шансове на своите опонентки и със 100 % резултат спечели поредната шахматна титла за Плевен в класическия шах. Симонета грабна златния медал и в блица, а в ускорения шах донесе бронзов медал на своя клуб. Държавните първенства се състояха от 10 до 17 април в град Пловдив. В тях участваха над 200 шахматисти, разпределени във възрастови групи до 12,14,16,18 и 20 години за юноши и девойки.Те играха в три дисциплини – класически шах,ускорен шах и блиц. Шампионът и вицешампионът на класически шах добиваха правото да представят България на световни и европейски първенства .

СКШ“Спартак Плевен XXI“ се представи с 9 състезатели в 5 възрастови групи. Освен трите медала на Симонета,  плевенчани спечелиха още един бронзов медал.Направи го Белослава Кръстева в групата да 14 години. Белослава, която бе шеста в Европа през миналата година,  но в по-долната възрастова група,тази година имаше много силна конкуренция в родното първенство в лицето на шампионката за жени Нюргюл Салимова и още няколко силни състезателки.Тя обаче отново игра силно и с третото си  място, продължи традицията да печели всяка година медал от държавното първенство.За съжаление Белослава не взе участие в първенствата по ускорен шах и блиц, където със сигурност също щеше да донесе медал за плевенския клуб. Плевенчани имаха шанс за медал и  при юношите до 16 години, където играха опитните Владимир Върбанов и Румен Кънчев. И двамата играха добре, като Владимир Върбанов се класира в съответно на шесто място в класическия шах, на  четвърто – ускорения, и на пето място в блиц. Румен Кънчев е шести на ускорен шах.

Най-масова бе групата при момчетата до 12 години където взеха участие 71 състезатели. В нея Кристиан Георгиев и Кристиан Милев се бориха докрай и въпреки че не взеха места в първата шестица, постигнаха много добър резултат – по 5,5 точки от 9 възможни. В ускорения шах те постигнаха по 4 точки от 7 възможни.Толкова постигна и Кристиан Милев в блица.В първенството участваха и  Александър Георгиев и Велислав Василев.Те са на 9 години и това първенство бе повече за тренировка преди държавното първенство до 10 години,което ще се състои през месец юни в Плевен. Велислав Василев игра на класическия шах първите 7 кръга като постигна 3,5 точки, но не довърши турнира по уважителни причини. Александър Георгиев пък изобщо не се смути, че играе с по-големи и в трите дисциплини постигна положителен резултат. При девойките до 12 години Катрин Нинова бе дебютантка в такова състезание.Въпреки това тя се класира в средата на класирането, като на блица имаше шанс до последния кръг да влезе в призовата шестица.

Със спечелените 2 златни, 2 бронзови и 4 места в призовите  шестици „Спартак Плевен XXI“ продължава да бъде един от водещите клубове в България.Пред състезателите и треньора Михаил Гигов обаче предстои още много работа за успешно представяне на ДИП до 8 и 10 години през месец юни и на отборните първенства през месец юли.

Прочетете също:

Министър Радостин Василев: Правителството има ясни ангажименти към спортната база в Плевен  

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и депутатът от Плевенския избирателен район инж. Венцислав ...