Начало / Общество / Сайт с видеоинтервюта на изявени личности създаде плевенско сдружение

Сайт с видеоинтервюта на изявени личности създаде плевенско сдружение

В специално създаден сайт вече са достъпни видеоинтервютата с интересни личности, направени по проект „Диалог” на сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен. Тези „портрети” на творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти пресъздават историята от втората половина на 20-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес, обясниха от плевенското сдружение.

Проектът „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ – ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG) е девети пореден проект за плевенското сдружение по програма „Европа за гражданите”. Той е по мярка „Европейска памет за миналото“. „Учебна работилница Европа” е координатор на проекта, а партньорите са от Германия, Австрия и Гърция. Основна цел на проекта е да проведе междукултурен диалог и диалог между поколенията, за да бъдат запознати младите граждани с ценностите на Европа и пътя към постигането им.

Видеоинтервютата в Плевен бяха направени от младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”, под ръководството на преподавателите Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова. Те разговаряха с  музиканта Васко Кръпката, актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов – Джими, Антония Караиванова, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов. Видеоинтервютата с тях можете да гледате в страницата на проекта: http://makedialog.eu/bg/

Записите ще бъдат предоставени и на училищата партньори.

По проект „Диалог” екипът на сдружение „Учебна работилница Европа” проведе още уъркшоп с Васко Кръпката. На публична дискусия под наслов „Диалог между поколенията – Моята представа за Eвропа“ беше показана презентация „Упадъчното изкуство” и изложба с творби – рисунки и колажи на плевенски ученици от четвърти до единайсти клас, изпратени за конкурс по проекта, на тема „Моята представа за Европа”.

На Международно изложение в Градския музей на Йена, Германия, за 30-годишнината от падането на Берлинската стена през ноември 2019 г. ще се проведе междукултурен диалог с „творби“ и „думи“. На тази международна изложба младите граждани от страните от ЕС ще покажат своята представа за Европа – израз на визията им за бъдещето.

По време на дискусиите и дейностите по проект „Диалог” се събират предложения и конкретни текстове за изявление, което накрая ще бъде връчено на членовете на новия Европейски парламент.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...