Начало / Политика / Румен Петков внася питане до социалния министър за проблема на инвалидите в Плевен

Румен Петков внася питане до социалния министър за проблема на инвалидите в Плевен

Утре ще внеса актуален въпрос към социалния министър Тотю Младенов, свързан с отношението му към хората в инвалидни колички и по-точно как той, като социален министър, вижда адаптирането на средата към специфичните потребности на тези хора, обяви днес пред журналисти депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Актуалното му питане е провокирано от протеста на група инвалиди в Плевен срещу решението на държавата да ги лиши от достъп до сградата на ул. „Даскал Димо” 18.

Ще припомним, че в петък  инвалидите протестираха на площада в центъра на града срещу решението да им бъде отнет клуба, който ползват от 10 години и който отговаря на всичките им специфични потребности и да бъдат преместени в Дневния център на ул. „Скобелев” 20.

Румен Петков нарече цинично подобно отношение към хората в инвалидни колички. Според него няма никакво съмнение, че някой има интерес към сградата на ул. „Даскал Димо” 18 и остава висящ въпросът кой е той.

Затова ще питам  министър Младенов как вижда адаптирането на хората със специфични потребности, обяви Румен Петков.

Депутатът подчерта, че от конкретния проблем на инвалидите в Плевен има бърз изход – с решение на  Министерския съвет, сградата, която е публична държавна собственост, се предоставя на  Общината.  „И не е понятно, защо досега това не е направено от областния управител”, попита Петков.

От своя страна председателят на БСП в Плевен Любомир Петков обяви, че на следващото заседание на Общинския съвет ще внесат предложение кметът да иска чрез областния управител сградата на ул. „Даскал Димо” 18 да бъде прехвърлена като собственост на Общината и тя да продължи да се ползва като клуб на инвалидите.

На същата пресконференция Румен Петков съобщи, че още на 24 април е внесъл актуален въпрос до здравния министър Десислава Атанасова, свързан с нейните твърдения за извършени драстични нарушения в  Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен. Петков е категоричен, че в този случай става въпрос за спекулации, в резултат на които са  унизени 70-80 здравни работници, които са безотговорно обвинени в несъществуващи нарушения и престъпления.

До днес той не е получил отговор на актуалното си питане от здравния министър.

Според Васил Антонов, областен председател на БСП, в случая с Дома за медико-социални грижи става въпрос за нескопосана пиар акция. „Вместо администриране е по-добре да се осигури необходимата медицинска техника за ранна диагностика на състоянието на плода, за да се сведе до минимум раждането на тежко увредени деца”, беше категоричното му мнение. Васил Антонов посочи, че цената на подобна техника е между 30 и 40 хил. лв. и едва ли държавата ще бъде сериозно затруднена да отдели средства за осигуряване на такава техника  във всички 28 областни центрове на страната, за да се провежда задължително наблюдение на бременните жени.

На снимката: Васил Антонов, Румен Петков, Любомир Петков /от ляво – надясно/

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...