Акценти
Начало / Култура / С хляб и сол посрещнаха гости от седем държави в Езиковата гимназия

С хляб и сол посрещнаха гости от седем държави в Езиковата гимназия

Гости от седем европейски държави посрещнаха днес в Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Повод за интернационалната визита е заключителната международна среща по проекта „Енергия за утрешния ден“ (Energy for Tomorrow) на програма „Коменски“ на ЕС, на която градът ни е домакин в дните до 11 май.

Участниците в срещата от Литва, Латвия, Испания, Турция, Румъния, Италия и Финландия бяха посрещнати от домакините по стара българска традиция с хляб и сол. За да кажат добре дошли на своите гости, в шпалир в двора на училището се подредиха и възпитаници на гимназията.

Друга приятна изненада за гостите беше изпълнението на музикантите от групата „# project” на песента, символ на проекта.

От Марияна Крачунова, координатор на проекта за България научихме, че за заключителната среща в Плевен са пристигнали около 60 гости от държавите участнички, като сред тях са и петима директори на училища.

Проектът „Energy for Tomorrow“ е  стартирал през 2010 г., като българският отбор е имал за задача да даде отговор на въпроса „Защо трябва да пестим енергия?”. Тяхната разработка ще бъде публикувана и в брошурата „Енергия и климат“. „Настоящата среща е изключително важна, защото предстои приемането на финалните отчети на всяка една държава – участник в проекта”, обясни Марияна Крачунова.

По програма в следващите дни  участниците в заключителната среща ще имат възможност да разгледат забележителности в Плевен, а също ще посетят Трявна и Етъра, ще гледат и спектакъла „Звук и светлина“ във  Велико Търново.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...