Начало / Политика / Румен Петков: По-брутална предизборна кампания не е имало, предсрочните избори са неизбежни

Румен Петков: По-брутална предизборна кампания не е имало, предсрочните избори са неизбежни

Румен Петков

По-грозна, по-порочна и по-брутална предизборна кампания от тази не сме имали през целия преходен период. Това заяви днес на пресконференция в Плевен Румен Петков от АБВ. Според него този характер на кампанията е заложен още с приемането на уж новия Изборен кодекс,  както с поставянето на ЦИК в ситуация на невъзможност да работи. Петков коментира, че с въвеждането на преференциялния вот е направен неумел опит да бъде излъгано обществото, че така се създава мажоритарно начало. На практика мажоритарният елемент беше елиминиран на тези избори, а преференцията  беше поставена така в изборната нормативна уредба, че позволи тотален контрол на гласуването, коментира Румен Петков.

По думите му това са били най-бруталните избори от гледна точка на купуване на гласове, но прокуратурата не е реагирала на нито един сигнал и по този начин е обслужила интереса на купувачите на гласове. „По един безпардонен начин прокуратурата показа на българските граждани, че за нея купуването на гласове е нещо нормално. Така тя стимулира нормалния българин или да не гласува, или да търси начин да продаде гласа си”, заяви Петков и  допълни, че „този цинизъм е видян от европейските ни партньори”.

Румен Петков изтъкна, че някои от политическите партии умишлено са водили пошла кампания с едничката цел да отвратят избирателя и да свият избирателното тяло до купения, повлияния вот. Същата тенденция се забелязва и в пленарна зала, като целта е да се постигне отвращение и намразване на политиката и на политиците. „Когато интелектуалната мощ на един народен представител стига до „дебел“, „плешив“, „нисък“, няма как младото поколение да излезе да гласува“, отбеляза Петков.

Той подчерта, че е много важно това да се види и от нормалните българи, за да гласуват на следващите избори. Петков прогнозира, че те ще  са предсрочни и най-вероятно ще са в късната есен. Той коментира, че ще е груба грешка, ако предсрочните избори бъдат предизвикани от спекулация с народното недоволство. „Предсрочните избори трябва да са резултат от един много обективен институционализиран диалог с два центъра – единият Народното събрание, другият – президентството. Само така може да бъде отнето съществуващото напрежение, а от друга страна ще се внесе яснота сред обществото за основните групи проблеми, на които трябва да се търси решение”, обясни Петков. Той добави, че от АБВ още от началото на годината предлагат да се проведе дебат, на който да се очертаят тези 4-5 основни приоритети за страната.

Прочетете също:

При близо 42% обработени протоколи в Плевен партията на Слави с най-много гласове

При 41.67% обработени протоколи от СИК в РИК – Плевен партията на Слави Трифонов – ...