Начало / Политика / Румен Петков: АБВ внесе в парламента предложения за мерки за изход от кризата

Румен Петков: АБВ внесе в парламента предложения за мерки за изход от кризата

От АБВ са внесли за обсъждане в парламента проект на декларация за необходимите усилия и мерки за изход от кризата. Това съобщи днес на пресконференция в Плевен Румен Петков, зам.-председател на АБВ.

Парламентарната група на БСП е подкрепила идеята на АБВ за обща, национално отговорна позиция по проблема с бежанците, съобщи Петков. Тази позиция трябва да е въпрос на максимално съгласие, тъй като на 16 и 17 декември ще се проведе среща на върха на ЕС и там министър-председателят трябва да отиде с ясен мандат, който не е мотивиран от предизборна ситуация, не е позиция на една или друга политическа сила, а е българска позиция, изтъкна Румен Петков.

Българските институции трябва много ясно да заявят нашия интерес пред двете организации, в които членуваме – ЕС и НАТО. При определени условия, ние трябва да търсим гаранция за своята сигурност, категоричен бе Петков. По думите му граничното оградно съоръжение е компрометирано и този провал се използва с ясни пиар ефекти от Патриотичния фронт. А с хаотичните си приказки вътрешният министър Румяна Бъчварова добавя допълнително напрежение в българското общество, коментира Петков

В декларацията от АБВ поставят въпроса за бъдещето на проекта АЕЦ Белене и се надяват за постигане на обща подкрепа в парламента. Основание за това им дават думите на Бойко Борисов, че се водят интензивни разговори с Китайската национална електрическа компания, посочи Румен Петков. Той отбеляза, че интерес към проекта има френски инвеститор. Но важното в преговорния процес е българските институции да защитят националния ни интерес, подчерта Петков.

Декларацията днес е отпаднала от разглеждане, като председателят на парламента Цецка Цачева е изтъкнала мотива, че не са изчерпани трите стъпки на мандати и очаква финализиране на разговорите с Реформаторския блок, обясни Румен Петков.

Ето какви мерки за изход от кризата предлагат с декларацията от АБВ:

Председателят на Народното събрание да създаде експертна работна група, съставена от парламентарно представените политически сили, граждански и неправителсвени организации, експерти и учени, които да започнат работа по различни варинати за промяна  на  избирателната система и въвеждане на ясна мажоритарност;

Намиране на съгласие по бежанския и мигрантски проблем. Осъзнаване на общонационалния интерес и отказ на ключовите политически сили да превръщат темата в основа на партийни битки. Ускорено приемане на законово решение за увеличаване на наказанията за трафикантите от настоящото Народно събрание. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да опазват ефективно границата и да работят за спогодби за реадмисия със страни, чиито граждани са част от мигрантския поток;

Настояваме за спазване на строга фискална дисциплина. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да се въздържат от  ненужни разходи и да не допускат забавяне на работата по европейските програми и излизане от ритъм по усвояването на европейските фондове;

Призоваваме настоящото и следващите служебни правителства да  работят усилено по подготовката на предстоящото българско председателство на Европейския съюз.

Активни действия на сегашното правителство и следващите такива за приключване на спора с „Атомстройекспорт“ (АСЕ) и намиране на чуждестранни инвеститори за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при изгодни за България условия.

МОТИВИ

След 14.11.2016 г. страната се намира в безпрецедентна ситуация, в която Народното събрание не успя да сформира нов кабинет в рамките на неговия мандат, а настоящият държавен глава, следвайки конституционните си задължения, не може да разпусне 43-тия парламент, както и да определи дата за предсрочни парламентарни избори, но може единствено да назначи служебен кабинет. Това ни поставя в условия, в които страната за 6 месеца ще има две редовни и две служебни правителства. В този контекст е важно запазването на стабилност и недопускане на задълбочаване на дестабилизацията и създаване на условия за мултиплициране на политическата криза.

В този смисъл, даването на позитивен знак за консолидация и всеобща воля за справяне с проблемите, ще спре ерозиращото доверие в институцията „Народно събрание”.

Над 2,5 млн български граждани пожелаха промяна в избирателната система. Рационалният подход е действително да се отдели достатъчно време за дебати и работа по въвеждането на нова избирателна такава. Но отказът на настоящия парламент да започне подготовка за това, може да се отчете като липса на политическа воля за промяна. Затова е необходимо поне стартиране на работна група.

Мигрантският и бежански натиск изискват политиката по тези въпроси да не спира за около 6 месеца до избора на ново редовно правителство. Служебното/ите правителство/а трябва да осигурят защита на границата и да работят по спогодби за реадмисия.

Не по-маловажни са въпросите за фискалната дисциплина, работата по европейските програми, усвояването на европейските фондове и ускорената подготовка на българското председателство на ЕС. Това са също теми, по чиито параметри трябва да работят отговорно служебното/ите правителство/а.

 

Прочетете също:

20 предложения включени в предварителния дневен ред на предстоящата сесия

Общинският съвет на Плевен се събира за редовно заседание в четвъртък /28 октомври/ от 09.00 ...