Акценти
Начало / Икономика / Ресторантьори: Добрите европейски практики не винаги са такива за българските условия

Ресторантьори: Добрите европейски практики не винаги са такива за българските условия

Заведенията за хранене ще трябва да изхвърлят отпадъци в специални контейнери, които да бъдат затворени, а след това репатрирани до екарисаж. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на обществено обсъждане на промените в Закона за храните с браншовите организации. Изискванията са на Европейския съюз и за тях настояват от Европейската комисия и по-специално от Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители”, се уточнява от пресцентъра на министерството.

Според Найденов, бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до отпадъците на ресторантите. „В момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до голям риск от разпространение на зарази. Новите контейнери може да бъдат разположени в складовете на заведенията”, обясни още земеделският министър. Според него, ресторантите са против, но трябва да бъдат спазени европейските директиви.

За коментар потърсихме плевенчанката Венелина Вънова, която от години има ресторант и ежедневно се бори за оцеляване на бизнеса си. Тя беше категорична, че добрите европейски практики не винаги са добри за българските условия и че ако идеята за контейнерите стане факт, това ще е пореден удар по ресторантьорския бизнес. „Мога дори да кажа какъв ще е резултата от поредното недомислие. Ще ни задължат да имаме в складовете си въпросните контейнери и никой няма да ги ползва, ще плащаме на „определена фирма”, която уж ще извозва отпадъците”, казва Венелина. Според нея, от малък ресторант като техния отпадъците не са повече от едно домакинство, още повече, че храна от клиентите почти не остава, тъй като те си я взимат в кутия за вкъщи. Бизнесдамата е категорична, че е крайно време някой да започне да мисли за дребния бизнес като за такъв, а не просто на едро да се хвърлят наредби, които са неизпълними и ненужни. „Ако идеята стане факт, това ще е пореден рекет към бизнеса, бездомните хора и кучетата няма да спрат да обикалят гюмовете, защото хранителните отпадъци от домакинствата ще продължат да се изхвърлят в гюмовете, това не е аргумент, това е поредното „извиване на ръце”, което е за наша сметка”, според Вънова. Тя припомни в тази връзка и големия „шамар”, както го определи, за ресторантьорите – забраната за тютюнопушенето.

„Мога да разказвам безкрайно за спънките, които се поднасят всеки ден на дребния бизнес и за фалшивото подпомагане на същия, особено с европрограми. Все се каня да започна да пиша книга „Житие и страдание Едноличнаго търговеца“, но все не ми остава време от житейските пъзели, които трябва да решавам всеки божи ден”, завършва Венелина Вънова.

Прочетете също:

Ремонт на ЕСО налага прекъсване на електрозахранването в община Долни Дъбник

Държавният Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ уведоми електроразпределителното дружество в Западна България – ЕРМ Запад за ...