Начало / Общество / Режимът на водоснабдяване остава и следващите 7 дни

Режимът на водоснабдяване остава и следващите 7 дни

През следващата седмица промяна в състоянието на водоснабдяването в Плевен не се очаква, прогнозират от ВиК. Причината остава същата – силно намаленото водоподаване от основна водоснабдителна група “Черни Осъм”, силно занижения дебит на Водоснабдителна зона “Биволаре”, ниските нива на язовирите и реките.

Това води до режим и намалено водоподаване най-вече в комплексите “Дружба” и “Кайлъка”, селата Николаево, Ралево, Ласкар, Къшин, Бохот, Тодорово и Брестовец.

Ще припомним, че през февруари Министерството на регионалното развитие и благоустройството избра ВиК Плевен за пилотен проект чрез привличане на частен оператор. Най-добрата възможност е договор за концесия чрез участие на частния сектор на територията на Асоциацията по ВиК Плевен, беше записано в доклад на Международната финансова корпорация, част от групата на Световна банка, консултант по проекта.

Според изготвения от Международната финансова корпорация анализ, около 60% от довеждащите водопроводи на територията, обслужвана от ВиК Плевен са етернитови, в останалата си част са главно стоманени. Над 50% са на възраст над 30 години, 16% – над 50 години, а животът на етернитовите тръби е 40 до 50 години. В резултат на това общият брой на авариите е значителен. Не по-различно е и състоянието в разпределителната мрежа, където 85% са етернитови тръби. Нивото на загуби в системата е много високо – до 53.7%, сочи анализът.

По-късно тази година, през месец юли, по време на церемонията по подписването на договора за интегриран транспорт стана ясно, че към възможностите за участие на частния сектор при предоставянето на ВиК услуги в Плевенския регион, интерес са заявили осем дружества. Това са три френски – “Дегремонт”, “Акселциум” и “Веолиа Вода”, “Залцбург АГ” Австрия, “Аквалия” Испания, “Акведото Пуглезе” Италия, “ПСТ Холдинг” България и близкоизточната „Метито“, която е със седалище в Обединените арабски емирства.

Прочетете също:

Отчет за изпълнение на общинския бюджет за 2021 г. ще бъде представен днес пред ОбС – Плевен

Общински съвет – Плевен, се събира днес за редовно заседание с предварителен дневен ред от ...