Начало / Общество / Разноцветни стрелки ще маркират движението на различните групи в ДГ „Щурче” в Плевен

Разноцветни стрелки ще маркират движението на различните групи в ДГ „Щурче” в Плевен

ДГ „Щурче” в Плевен е в пълна готовност да приеме отново деца на 1 юни, съгласно заповедта на кмета Георг Спартански.

„Всички мерки, които Министерството на здравеопазването спусна към нас, са спазени, работи се и в момента по тях, за да сме на ниво”, заяви директорката на детската градина Христинка Рангелова днес, седмица преди отварянето на детското заведение.

Специализирана фирма е извършила дезинфекция, дезинсенкция и декаризация. Дезинфекцирани са всички повърхности, както и съоръженията в двора. В гадината са махнати всички килими и пътеки, за да се улесни почистването. Прибрани са и плюшените играчки. „Оставени са само играчките, които могат да се дезинфекцират поне два пъти дневно от помощник –възпитателите”, обясни Рангелова.

Децата ще бъдат приемани от един вход, ще се излиза от друг. Придвижването ще става по определени маршрути, отбелязани с разноцветна маркировка – всяка група ще е с определен цвят, за да могат децата по-лесно да се ориентират. В момента се изработват специалните стрелки, които ще помогнат на децата да се ориентират при придвижването в сградата и в двора.

Приемът в детската градина ще започва в 7.30 ч, а не както досега в 7 часа. Причината е, че помощник-възпитателите ще работят на пълен работен ден – сутрин от 7.30 до 12.30  часа и следобет от 15.30 до 18.30 часа, за да не се прави контакт с нито една от другите групи.

Всяка сутрин, не само на 1 юни, ще има филтър на входа. Две медицински лица ще измерват с безконтактни термометри  температурата на децата и след това  помощник-възпитателя ще поема детето и по оказаните стрелки го води до групата му. Като при хубаво време децата ще се водят директно на определената площадка в двора, а при лоши атмосферни условия – в стаята.

Между отделните групи няма да има смесване и съвместни игри, подчерта директорката.

За педагогическия персонал са подсигурени маски, шлемове, ръкавици, дезинфектанти, гелове, антибактериални кърпички. Осигурени са също специални еднократни облекла, които ще се използват, ако в групата се появи дете със симптоми за COVID-19.

„Притесняваме се и за своето здраве, защото почти целият персонал е в рисковата група”, не скри Христинка Рангелова. Притеснени са и заради децата, чиито живот и здраве са длъжни да пазят.

„Надявам се с предприетите мерки, с осигурените отделни съдове за всяка група да се справим”, каза директорката и допълни, че мерките за осигуряване на безопасност на децата и персонала са описани на 20 листа.

В ДГ „Щурче” броят на записаните деца е 148. От тях 41% ще се върнат в градината на 1 юни. Това ще позволи сутрин да няма струпване при приемането, а в групите ще има не повече от 12 деца.

Днес официално беше открита обновената по проект детска градина.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...