Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина

Проф. Григор Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина

Преди 8 години България беше пионер в региона по отношение на роботизираната хирургия, а сега изоставаме, защото нямаме адекватна държавна политика. Това коментира чл.-кор. проф. Григор Горчев, който пръв въвежда роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа и е първият български лекар, сертифициран за работа с нея.

Според проф. Горчев държавата е длъжник на нацията по отношение на модерната медицина. „Не е достатъчно само да се купи поредната модерна апаратура, нужна е концепция по отношение на модерното лечение. За жалост това го няма”, посочи професорът, който преди дни беше удостоен с най-високото държавно отличие орден „Стара планина – първа степен”. За сравнение той посочи Румъния, където  има национална програма по роботизирана хирургия, която се финансира от държавата. Проф. Горчев припомни, че когато той започва работа с първата роботизирана система „Да Винчи”, в Гърция и Турция все още този тип хирургия е непозната, а в Румъния работи само една система. Сега в Турция вече са над 22, в Гърция – поне 17, десетина има в Румъния.

„Въвеждането на иновативните технологии в медицината води до съкращаване на болничния престой и на процеса за възстановяване,  каквато е световната тенденция. При нас за съжаление се получава точно обратното, има стремеж към увеличаване на болничния престой и дори пациенти, оперирани чрез миниинвазивни хирургични техники, престояват толкова дни в болницата, колкото и тези, оперирани чрез така наречената отворена хирургия”, посочи проф. Горчев. Той повдигна въпроса за промени в законодателството, с които да се регламентира, че при използване на миниинвазивни хирургични техники, болничният престой е по-кратък, както и времето за възстановяване след това.  Противното само ненужно оскъпява този вид хирургия и тя се обезсмисля, категоричен е проф. Горчев.

Прочетете също:

Предстои нов избор на превозвачи по автобусни линии за 10 маршрутни разписания от квотата на Община Плевен

Да се проведат обществени поръчки за обществен превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, ...