Акценти
Начало / Политика / Удар срещу независимостта на националната енергетика е противопоставянето на АЕЦ Белене срещу нова мощност в АЕЦ Козлодуй

Удар срещу независимостта на националната енергетика е противопоставянето на АЕЦ Белене срещу нова мощност в АЕЦ Козлодуй

Това заяви депутатът от БСП Румен Петков пред журналисти в Плевен по повод започналата дискусия за спиране строежа на АЕЦ Белене и пускане на нова мощност в централата в Козлодуй.  Според него България ще бъде върната 13 години назад, ако правителството спре изграждането на АЕЦ Белене и предпочете изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ Козлодуй. „И това връщане назад ще има и своето финансово изражение в размер на 50 млн. евро, колкото би струвало по днешни цени изграждането на нов реактор в Козлодуй. А не е за пренебрегване, че новото съоръжение ще бъде въвеждано в експлоатация в условията на много тежка конкуренция и зает пазар”, обясни още депутатът.

Той изтъкна, че по отношение на развитието на ядрената си енергетика в момента  България е с поне десет години преднина пред основния си конкурент в региона – Турция, както и със значителна преднина пред Румъния, която се развива с бързи темпове в тази посока. „Всички, които в момента развиват тезата за нова мощност в Козлодуй по същество искат да ликвидират енергийната система на РБългария и да поставят страната ни в зависимост от вноса на ел.енергия”, категоричен бе Румен Петков.

Срещу твърденията, че АЕЦ Белене е несигурна и крие риск, депутатът от БСП постави няколко аргумента. На първо място очакваното до един месец лицензиране на техническия проект за изграждане на централата в Белене от Международната агенция за ядрено регулиране,  което по думите на депутата е финален етап за издаване на всички лицензионни документи, които ще позволят старта на изграждане на централата. На второ място – получената най-висока оценка от проведените наскоро стрес тестове в атомните централи, което обезсилва всички аргументи срещу сигурността на АЕЦ Белене. И третият важен довод , изтъкнат от Румен Петков, е издаденото разрешение за ползване на водите на река Дунав за охлаждане на реакторите на АЕЦ Белене. Тоест по всички аспекти, които през последните две години се поставят като въпросителни от правителството за проекта Белене, има много ясна и еднозначна положителна оценка.

От друга страна, ако се отиде на вариант за изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ Козлодуй, ще трябва да се премине през три фази, които вече са приключени в Белене. Отделните етапи не могат да се движат успоредно, а задължително следват един след друг, което означа , че нова мощност в централата в Козлодуйможе да има минимум след 13 години, когато със сигурност енергийния пазар в региона вече няма да е същият. „Затова твърдя съвсем отговорно, че идеята за изграждане на допълнителна мощност в Козлодуй и спиране на  проекта Белене удря националната ни енергетика и ще я превърне в зависима от вноса на енергийни мощности”, заяви Румен Петков.

Прочетете също:

ГЕРБ и Слави „на кантар“ в Плевен за първото място

Почти изравнени са вече резултатите на коалицията ГЕРБ-СДС и партията на Слави „Има такъв народ“ ...