Акценти
Начало / Икономика / Пчелари от България и цял свят се срещат за десети път в Плевен

Пчелари от България и цял свят се срещат за десети път в Плевен

Въпреки кризата, Плевен ще е домакин за десети път на международното изложение-договаряне “Пчеларство”. По традиция то ще се проведе в дните около празника на пчеларите Св. Харалампий – от 10 до 12 февруари, напомнят организаторите от “Партнерс експо” ООД. Проявата се организира и от Областен пчеларски съюз – Плевен със съдействието на всички браншови организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и на областния управител на Плевен.

В десетото издание на престижния форум участие ще вземат фирми, предлагащи пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и производи, козметика, напитки и други, опаковки, етикети, специализирано обучение и  литература, медоносна растителност.

Най-добрите пчелари ще изкушават в панаирните дни посетителите с огромно многообразие от най-сладкия еликсир – меда, както и неограничен брой пчелни производи. В съпътстващата програма на форума са включени презентации, семинари и дискусии с утвърдени лектори от страната и чужбина.

Текат и последните дни за участие в традиционния за изложението детски конкурс за рисунка и пластика на тема “Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. Възрастовите групи са три: до 5 год., от 6 до 12 год. (вкл.); от 13 до 16 год. (вкл.). Всяко дете може да участва с максимум 2 рисунки и 1 пластика. Краен срок за представяне на творбите е до 26 януари в офиса на “Партнерс експо” ООД България, 5800 Плевен, пл. “Възраждане” 1, стая 325. За отличените творби по традиция са предвидени награди.

Другите конкурси се провеждат по време на самото изложение. Голямата награда – плакет ”Крило на успеха”, се присъжда от международно жури за новаторство в пчеларството. Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в изложението, могат да кандидатстват и за останалите призове: за специализирана литература, най-голяма инвестиция в пчеларството, нова технология, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне. И в десетото издание на изложението продължава съвместния конкурс с фондация «Еврика» – «Най-проспериращ млад пчелар на България за 2011 година».

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...