Акценти
Начало / Икономика / Проекти за близо 27 милиона лева в Област Плевен ще бъдат финансирани от бюджета

Проекти за близо 27 милиона лева в Област Плевен ще бъдат финансирани от бюджета

Илиян Йончев

Близо 27 милиона лева са отпуснатите за Област Плевен средства  по първата публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Това съобщи днес на пресконференция областният управител Илиян Йончев. Най-голяма е сумата, отпусната по проекта на Община Плевен за изграждане на многофункционална спортна зала, като тази година правителството отпуска 2 млн. лева за проектиране и първи етап на строителните дейности. Следващата година правителството е предвидило още 10 млн. 800 хил. лв. за продължаване на строителството.

Друг голям проект в Плевен е в размер на 3 млн. 800 хил.лв., които се отпускат за строеж на сграда на новия факултет на Медицинския университет – този по формация.

Общо отпуснатите средства за Област Плевен по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите” през тази година са 16 млн. лв. и още 10 млн. 800 хил. лв. за следващата година, обобщи Йончев. Освен тези средства правителството отпуска и 1 млн. 800 хил.лв. за ремонт на пътя Плевен-Ловеч след село Брестовец.

Одобрените проекти ще получат авансово 30% от сумата на проекта, а последващите плащания ще се извършат на база на представени разходооправдателни документи. В  началото на месец юни ще бъде направена проверка докъде са стигнали одобрените проекти и ако има необосновано закъснение, проектите ще бъдат отменени, обясни областният управител. Смятам, че общините имат достатъчно доказателства за административния си капацитет, доказали са добра работа по европейски проекти и смятам, че всички средства ще бъдат усвоени без проблеми, подчерта Йончев.

Той изтъкна още, че правителството е показало, че област Плевен е приоритет  и Северозападен район не е забравен.

Прочетете също:

НАП спря над 130 сайта за онлайн залагания без лиценз

НАП спря над 130 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ ...