Акценти
Начало / Общество / Историческа лъжа опровергаха видни учени на Кръгла маса в Плевен

Историческа лъжа опровергаха видни учени на Кръгла маса в Плевен

DSCN5982

Кръгла маса на тема „Пътят на труповете на загиналите през 1877 г. турски войници от Плевен до Великобритания“ се проведе в зала Плевен на Областната администрация днес. Организатори бяха издателство „Тангра“ и Фондация „ВМРО“, а в нея се включиха проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН, д-р Митко Христов от същия институт, Димитър Димитров от издателство „Тангра” и ръководството на местните воеводи. В залата присъстваха и представители на културни институти в града, общественици и граждани.

Целта на срещата беше да опровергае фактологично твърдението, че трупове на загинали при Плевен турски войници по време на Руско-турската война са продадени за тор на английска фирма, което е заявено на страница 20 в книгата „Турците в България”. Изданието е дело на „Вагабонд медия” под редакцията на Антони Георгиев и Димана Трънкова. То е представено публично на 14.11.2012 г в БТА с участието на учени от БАН, турския посланик и представители на дипломатически мисии в София

„Няма никакви документи, които да потвърждават, че наистина е имало превозване на турски трупове от Плевен до Бристол, Великобритания”, заяви проф. Тодев. В задълбоченото проучване, което отнема няколко месеца, са ангажирани много учени от Института за исторически изследвания към БАН. Проучени са всички източници, от които тръгва книгата „Турците в България”. Това е текст на холандския османист проф. Махел Кил, който е публикуван неколкократно в различни издания. След това са проверени източниците на Кил, с когото проф. Тодев се свързва лично. Стига се до други издания, между които и това на военен художник, който  присъства на обсадата на Плевен 1877 г. „Той пише, че прочел в един бристолски вестник, че 30 тона кости от Плевен са отишли за британското земеделие. И нарича този текст анекдот. Никъде другаде не открихме никакви документи”, поясни още проф. Тодев.

Митко Христов добави, че твърденията в изданието не са подкрепени с конкретни документи, каквито са изискванията в историческата наука, затова може да се приеме, че са злонамерени. Димитър Димитров добави, че подобни откровени исторически лъжи има в около 30 книги през последните години и добави, че те ще бъдат разобличени на специална конференция. По думите му целта на подобни издания е да формират у нашите партньори и съседи съзнанието, че „българите са изроди”.

Участниците в Кръглата маса призоваха авторите на изданието „Турците в България” да участват в честен публичен диспут, по време на който да защитят тезата си, или да признаят, че са подходили недобросъвестно и са се опитали да оклеветят българите. „Мисля, че тези хора клеветят. Те хвърлят един кьорфишек на публично място, определени медии ги снимат, след това се скриват в миша дупка и каквото остане от клеветата“, коментира проф. Тодев.

Плевенските воеводи стартираха и протестна подписка срещу историческата лъжа. Те настояват издателят на книгата да се извини публично както на обществото, така и на посланиците на Русия и Великобритания, „пряко засегнати от клеветническата публикация, както и на всички, присъствали на представянето на книгата. Инициаторите на подписката настояват и да бъде изтеглен целият тираж на изданието, а учени от БАН, изброени поименно, да се разграничат от тиражираната неистина.

„Очакваме публично извинение към плевенската общественост и българския народ и адекватна реакция от всички лица, замесени в издаването на тази скандална книга”, се казва още в подписката, която набира скорост

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...