Начало / Здравеопазване / По показател кръводарители 2012-та сред добрите за РЦТХ- Плевен

По показател кръводарители 2012-та сред добрите за РЦТХ- Плевен

През изминалата година безвъзмездните и доброволни кръводарители  в Регионалния център по трансфузионна хематология – Плевен са били около 20 100, колкото са и през предходната  2011 г.  Въпреки че няма увеличение, за последните шест години тези са най-добрите за нашия Център по показател брой кръводарители, отчете д-р Лако Лаков, директор на РЦТХ – Плевен.  Той припомни, че е имало спад до 18 000 кръводарители годишно.

Д-р Лаков се надява тенденцията за ръст да се задържи и през тази година, най-вече чрез разширяване на  кръга от редовни кръводарители. Те се набират сред колективите на предприятията на територията на шестте области, които покрива РЦТХ – Плевен.  Надяваме се през тази година да влезем в нови професионални колективи и да увеличим броя на кръводарителите, подчерта д-р Лаков.

Резерв има и сред студентите и учениците, навършили 18 години. През изминалата година тези групи са били много по-активни по време на организираните кръводарителски кампании.

В момента в Центъра по трансфузионна хематология в Плевен разполагат с необходимите количества кръвни продукти. Дори по време на многото почивни дни около коледните и новогодишните празници не е имало проблеми с осигуряването на кръв.

Освен на увеличаване на кръводарителите от Кръвния център в Плевен се надяват и на увеличение на заплатите през новата година. Това ще позволи да се задържат висококвалифицираните кадри. В Плевен работят дългогодишни и опитни специалисти и няма текучество, но за съжаление в другите центрове в страната това не е така, обясни д-р Лако Лаков.

Прочетете също:

И тази седмица инициативата „Да на ваксинацията“ събира гражданите на Плевен

Днес след работна среща с областния управител Марио Тодоров, ръководителя на клуб „Северняците“-Плевен Джейлян Демирев, ...