Акценти
Начало / Икономика / Идва ли край за обикновените крушки?

Идва ли край за обикновените крушки?

1 януари 2013 год. трябваше да е датата, след която по европейска директива крушките с нажежаема жичка не трябва да се продават в търговската мрежа. Да, ама не. Не и в България. Търговци у нас вече предлагат обикновените крушки с нов надпис на етикета като “лампи със специално предназначение”. Защото ЕС дава право и след 1 януари да се продават крушки с жичка, стига те да не са за бита, а за индустрията, за транспорта и други.

Оказва се, че в магазините за електроуреди в Плевен все още има количества от обикновените крушки, останали от миналата година. Какво ще правят и от кои крушки ще зареждат, когато тези свършат, търговците все още не знаят. Наша проверка обаче показа, че хората масово предпочитат обикновените крушки с нажежаема жичка.

Една от продавачката обяснява, че повечето плевенчани не са доволни от бледата и “мъглива” светлина на енергоспестяващите крушки. Не е за пренебрегване и 4-5 пъти по-високата цена на вторите, докато обикновените струват от 60 стотинки до левче. “Дори да е 7 години гаранцията на най-скъпата енергоспестяваща крушка, на практика няма как да се пази в цялото това време получената при закупуването касовата бележка, която трябва при евентуална рекламация”, обясни жената. Напоследък, особено по празниците, плевенчани са търсили от най-силните обикновени крушки – по 150 или дори 200 W, и определено се запасяват с каквито намерят.

Проверка във втори магазин също показа, че са останали малки количества крушки с нажежаеми жички от миналата година, останалите са енергоспестяващи и халогенни. И тук търговците разказаха, че безспорно интерес към пестенето на енергия, дори и чрез покупка на подходящи за това крушки има, но не отмира и интересът към традиционните крушки. Които отново по празниците са се търсили много, а и вероятно защото хората са чули за въведените от 1 януари нови правила. Иначе истинските енергоспестяващи крушки от лицензиран производител наистина могат да имат живот по 4-5, дори 6 години, е категорична жената зад щанда. И разяснява на какво да обърнем внимание при покупка на енергоспестяваща крушка.

Трябва да сте наясно, че изписаните на енергоспестяващите крушки 8 W отговарят на 40 W при тези с нажежаема жичка, т.е. ватовете се умножават по 5, за да разберете реалната светлина на крушките.

Обърнете внимание на обозначение за лумените /Lumens/ – единица за силата на светене. Така например 818 Lumens означава, че крушката свети като за 110 W, въпреки че тя може и да е 75-ватова. Друг вариант е крушката да е 100-ватова, но лумените да са 700 – тогава и светлината ще е по-слаба. Т.е. колкото повече са лумените, толкова по-силно свети крушката.

Отделно от това има и три вида светлини – 2 700 калвина /води се топла жълта светлина/, 4 000 калвина /колкото е дневната светлина/ и 6 400 /ярко бяла светлина, която дори сивее и повече дразни очите/. Комбинациите са различни и изборът зависи от предпочитанията на клиентите.

Няма енергоспестяваща крушка, която като се включи и веднага да започне да свети с пълна сила. Разликата е във времето, за което това става.

От клиенти в магазините разбрахме, че единственият останал български завод за производство на крушки – “Светлина”, затваря врати. Макар че са произвеждали дори и енергоспестяващи крушки. Затова пък повечето от продаваните у нас са китайски, има чешки и унгарски внос. Жалко е, че и крушки дори внасяме, коментираха пък търговците.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...