Акценти
Начало / Икономика / Плевенски пчелари със “Сребърен лъв” от изложение на български стоки

Плевенски пчелари със “Сребърен лъв” от изложение на български стоки

Плевенските пчелари Илиеви спечелиха на последното издание на Националното търговско изложение “Изберете българското” награда “Сребърен лъв” в бранша хранителни стоки и напитки. “Много сме горди с това, защото за първи път уважиха труда на пчелари. А наградата е още по-ценна, защото именно ние я спечелихме в конкуренция с още няколко пчелари от страната и други много по-големи фирми от нашия бранш – хранителната промишленост”, радва се един от основателите на семейния бизнес инж. Веселин Илиев.

Заедно със съпругата си инж. Миряна Илиева, която също е инженер химик по образование, са дългогодишни пчелари. Запалили са по меда освен децата, и внуците си, които помагат във всички дейности.

Пчелари Илиеви са доволни от 2012 година. Те са участвали по 3-годишната Национална програма за подпомагане на пчеларството, подновили са една голяма част от инвентара и в момента разполагат с 2 пчелина с общо 210 пчелни семейства. Запазеното пространство за дамите в семейството е използването на пчелните продукти – апитерапията. Под ръководството на съпругата Миряна е започнало създаването дори на специализирана лаборатория по апитерапия, в която се изработват всички препарати на основа на пчелни продукти.

Успели са да подадат заявления за участие в програмата и за 2013 год. – за препарати и за анализи. “Задачата ни тази година е да заздравим двата пчелина и да обърнем внимание на по-голямо производство, на по-силни пчелни семейства, тъй като има много проблеми в тази област”, уточнява Веселин Илиев. Проверявали са кошерите преди няколко дни – всички пчелни семейства в момента са налице и живи. По принцип обаче окончателно се броят след Трифон Зарезан, след който и времето се подобрява. Тогава се правят прегледи на кошерите и е вече сигурно колко от пчелните семейства са останали живи и колко са загубени.

Другото, което сем. Илиеви планират за 2013-та, е да направят пчеларска къща. Желанието им е да съсредоточат средства и внимание върху механизация на труда, която ще ги облекчи много, а и работата ще се подобри. Става въпрос за оборудване за вадене на мед, за разпечатване, за декристализация, за разфасоване на меда, а за средствата отново ще разчитат на пчеларската програма.

“В момента нещата са все още на етап мечта, надяваме се да я сбъднем”, допълва Веселин Илиев.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...