Начало / Любопитно / По Великден: за заека-птица и яйцата от кокошка

По Великден: за заека-птица и яйцата от кокошка

Широка искрена усмивка и готовност да обяснява, показва и изслушва претенции – това са нещата, които хората забелязват най-напред у Валя Станчева. По професия тя е преподавател, който в свободното си време претворява фантазията си в пъстра украса. Не минава Коледа, Баба Марта или Великден без да сътвори нещо ново, нещо различно, което носи характерния й почерк. Откриваме Валя на една от масите до театъра – макар и уморена, неспирно разказва и показва.

„Всяко животно и предмет са различен символ, чета непрекъснато в интернет, за да съм по-добър консултант на хората, когато купуват, не само да продавам ей така. Затова се стремя да научавам нови и нови неща“, казва тя.

С Валя Станчева се заговаряме за новостите в украсата, яйце или заек предпочитат хората и какви средства отделят да направят празника по-шарен.

– Новост са Великденските пана, изработила съм ги върху зебло, или пък малки метлички – символ на измитане на лошотията и прогонване на злото.

Друга новост сред украсите тази година е обувчицата – символ на обществен престиж, устойчивост, означава и че си стъпил здраво на земята. Изплетена е от естествени материали във формата на кошничка, а Великден го свързваме именно с кошниците, панерчетата, освен много силен подарък е и нежен сувенир. Другото е пиленца и кокошки върху дървени пънчета, петлета от ленена прежда, както и аранжировка на зайчета в кошнички.

Що се отнася до Великденския заек, той е свързан с германска легенда, още от 13-ти век. Всяка пролет хората почитали богинята на плодородието Еостра и в нейна чест организирали пищни тържества. Един от символите на богинята и нейна дясна ръка била красива птица, която един ден неочаквано се превърнала в заек. Но тъй като заекът останал с душа на птица, той продължил да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца. А защо точно заек – защото всъщност той е символ на плодородието, благоденствието и просперитета.

Има и яйца, направени от различни видове шлифован камък. Така че може да си изберете или подходящ за зодията ви или такъв, който да привлече определени събития към вас. А след Великден си остава една красива и оригинална украса. Още повече, че самото яйце е символ на живота, на неговото зараждане, на новото начало.

Кое се търси повече – пиленца и кокошки или зайци?

– Последните 3-4 години заекът вече не е символ само на католическия Великден, навлиза и в християнския. Поне така усещам. А когато разкажа тази история за заека и какво символизира смятам, че интересът е по-голям и хората отново се връщат – освен за дома и за себе си, купуват и сувенирни подаръци.

Украса за колко лева си позволяват хората?

– Пазарува се по-скромно. Ако преди са си позволявали повече подаръци за повече хора, сега е ограничено – за семейството, за децата, които често пристигат от друг град, от чужбина. Особено често пазаруват родители, чийто деца са в чужбина или техни близки ще празнуват извън страната – най-често кошнички с яйца, пиленца, зайчета.

А какво предпочитат клиентите – ръчно изработени авторски сувенири или от масово разпространените?

– Има хора, които купуват готовите, най-често китайски Великденски неща, но определено повечето залагат на ръчно изработените от мен. Има и редовни клиенти, които си поръчват да се изработи нещо според техния вкус или според човека, за който е. Други искат да добавя нещо или пък разчитат изцяло на моя вкус. Но ръчното се оценява повече. Макар, че не е толкова сложно хората да си направят сами украсата – нужни са малко материали и повече желание.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...