Начало / Икономика / Показват възможностите за по-пълноценно ползване на зелената енергия

Показват възможностите за по-пълноценно ползване на зелената енергия

Новостите и алтернативите при възобновяемите енергийни източници са тема на провеждащата се днес в Плевен научна конференция, съпътствана с техническо изложение. Организатор е Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” Плевен. Представители на научните среди, на висшите учебни заведения, на фирми, производители на соларни и ветрогенераторни системи, сдружения за производство на зелена енергия участват във форума с основна цел получаване на адекватно на съвременния пазар на труда професионално образование, което отговаря на търсенето на добри специалисти.

„Хората казват, че цената на тока е висока, но забравят, че законодателството ни позволява да си купят и монтират в къщите алтернативни източници на енергия. Има и български фирми производители, така че инвестицията не е непосилна. Стигне ли се до там, останалата енергия, която ползваме, ще намалее и цената на тока ще падне. Това ще стане, защото имаме възобновяеми източници, а не знаем как да ги ползваме и новите технологии се развиват именно в тази посока”, така обобщи конкретните ползи от възобновяемите енергийни източници помощник-директорът на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии Венелин Вътков.

В гимназията от 2009 год. е въведена специалност ВЕИ. Причината е, че възобновяемата енергия е необходима, има я и трябва да се използва с цел намаляване на невъзобновяемата енергия, която – освен другото, и замърсява. А зелената енергия може да намери приложение почти в целия ни бит. За учениците ръководството създаде и много добри условия – специализирани лаборатории по фотоволтаични системи, по ветрогенератори, по соларни отоплителни системи, по биогорива. Има и биоферментатор, в който като експеримент вече са произведени и лабораторни количества биогориво. „Работим върху новия проблем – водородната клетка, която е бъдещето и може би тя ще измести всичко останало, поне отчасти. Може да се ползва за двигатели или като вид гориво, което ще бъде алтернативно и най-евтино. Във всички тези направления работи група от учители, която е тясно специализирана”, обясни Венелин Вътков.

Първият випуск на специалността ВЕИ ще излезе от Професионалната гимназия по електроника и химични технологии след година. Това са 13 момчета, които ще имат втора специалност компютри. Те вече са посетили всички обекти за производство на зелена енергия в Северна България, които съществуват, а учениците имат виждане относно монтажа и елементарно проектиране на малки системи, които да намерят приложение в бита. „За нашите възпитаници от сега има заявка от фирми, които искат да им ги пратим. Фирмите казват, че ако децата наистина им вършат работа и са добре подготвени, те ще ги назнача още след завършването на училище и ще им предложат задочно обучение в технически университети. Нашата гимназия има двустранен договор с Техническия университет Габрово, където имаме приемственост – на практика нашите ученици ще могат да учат в техните специалности. Даже сме с тенденция да разкрием колеж, който ще е от рода на професионален бакалавър и възпитаниците ни ще продължават обучението си директно в Габрово”, каза още Вътков.

Прочетете също:

Одобрен е проектът за модернизация на средношколското общежитие в Плевен

Проектът на Община Плевен за обновяване и модернизация на средношколско общежитие „Данаил Попов“ в града ...

Един коментар

  1. Зелената енергия от незаменими възобновяеми източници като соларни и ветрогенераторни системи ще стават все по-необходими.