Начало / Общество / Пожарни с включени сирени  обиколиха града по повод 145 години пожарно дело 

Пожарни с включени сирени  обиколиха града по повод 145 години пожарно дело 

С тържествен водосвет пред сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Плевен днес бяха отбелязани 145 години пожарно дело в града. По повод годишнината бяха наградени отличени служители на Дирекцията.

Честването завърши с обиколка на колона от пожарни автомобили с включени специални звукови и светлинни сигнали по централните улици на Плевен.

Историята на пожарната команда в Плевенска област започва след освобождението на града в хода на Руско-турската война /1877-1878 година/. Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. На 1 февруари 1878 година Общинската управа на град Плевен взема решение за закупуване на  необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. Малко по-късно на 3 март 1880 година градската управа взема решение за назначаването на първите пожарникари – 1 управител и 4-ма помощника (пожарникари), закупуването на коне и каруци за пожарната. Оригиналните документи с тези решения се съхраняват  в „Държавен архив“ – Плевен.

 През 1885 година за първи пожарен командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки /1858-1936 година/. Под негово ръководство съставът на пожарната се увеличил на 22 души, със строг режим на работа и висока дисциплина. Създадени били пожарни команди в Ловеч, Червен бряг и Никопол, а към всяка община били учредени пожарни отряди /команди/.

 В следващите години пожарни командири последователно стават: Тодор Найденов, Иван Добрев, Христо Топалов, Йордан Кондев.

Сградите на Плевенската пожарна са сменяни пет пъти. Първата сграда била срещу Кооперативния пазар на улица “Васил Левски” №2 /на мястото на бившия ресторант “Вит”/. Едва през 1935 годна е положен първия камък в основите на днешната сграда на улица “Св.Св. Кирил и Методий” №31.

 Непрекъснато се променяла униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В началото на ХХ в. пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. В периода 1924-1931 година, са закупени италиански пожарни коли “Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944 година и руски.

В миналото най-големите и сложни пожари на територията на Плевенска област са възниквали в: Плевенския театър, Мебелно предприятие ”Република”, Нефтохимически комбинат, Текстилен комбинат ”Ас. Халачев” и др.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...