Акценти
Начало / Общество / Повече съмишленици си пожелаха на втория рожден ден от СНЦ „Подай ръка на животно в беда“ (снимки)

Повече съмишленици си пожелаха на втория рожден ден от СНЦ „Подай ръка на животно в беда“ (снимки)

През месец април се навършват две години от създаването на Сдружението с нестопанска цел „Подай ръка на животно в беда” в град Плевен. За да отбележи сдружението празника, днес започна седмица, изпълнена с разнообразни събития. Мероприятията имат за цел да популяризират любовта и загрижеността към животните в беда, а така също и да повишат познанията на обществото ни по един забавен начин.

„Идеята ни не е да се изтъкнем като хора, а плевенчани да знаят, че в града ни съществува такава организация и има хора, които могат по всяко време да подадат ръка на животно в беда“, сподели за ИнфоПлевен Велизара Нашкова, председател на СНЦ „Подай ръка на животно в беда“.

Подай ръка на животно в беда 5

„Поканихме нашите приятели от РИОСВ – Плевен, с които си партнираме успешно най-вече за дивите животни и защитените видове. Защото когато попаднем на диво животно в беда, те като институция, не могат да реагират толкова бързо като нас и нямат нужния транспорт в повечето случаи, който е жизнено необходим при спасяването на едно пострадало животно. В същото време ние, без тяхна помощ и протокол от тяхна страна, нямаме право да го настаним, в която и да е клиника за лечение и да му окажем първа помощ. Партнираме си успешно в общи линии. Когато попаднем на гугутка, гълъб или друго животно, което не е защитено, действаме по съответния ред“, разказа още Велизара.

Подай ръка на животно в беда 1

Именно с беседа на тема “Как да помогнем на животни в беда“, проведена от експерт на РИОСВ – Плевен, започнаха тържествата днес. Тя беше последвана от песни и танци с малките доброволци и техните ръководители, а всички желаещи, можеше да дарят за благородната кауза.

Подай ръка на животно в беда

„Надяваме се да имаме все повече дарители, защото сме организация с идеална цел регистрирана в обществена полза и се издържаме изцяло от дарения. Това е нещо, което е жизнено необходимо, за да можем ние да си позволим да помогнем на повече животни в беда. Засега не сме намерили основен спонсор – фирма, институция или дори Общината, която да ни помага всеки месец, макар и с някаква минимална сума. А това е най-важно за нас, защото в клиниките се плащат сметки и животните трябва да се хранят, докато са на лечение. За нас няма средства и ние правим всичко това доброволно. Всички ходим на работа и в повечето случаи рискуваме да загубим приятелите си, работата, семейството, за да помогнем на някое животно“, сподели председателката на сдружението. „Доста хора научиха за нас и в повечето случаи подават сигнали, но много малко откликват. И това са едни и същи хора, които всеки месец ни даряват скромни суми“, допълни още тя.

Подай ръка на животно в беда 4

В момента трима души обгрижват 14 здрави бебета и две болни от кожни проблеми, както и 12 големи кучета. „Като цяло ни трябва спешно място, където да ги настаняваме. Сградата, в която бяхме доскоро, е частна и наемът беше 650 лева без консумативите, което е непосилно за нас. Хората не даряват средства за място, където трябва да живеят животните. Надяваме се Община Плевен да ни помогне със сграда. Опитвахме при предходното ръководство, но ни отговориха, че няма подходяща сграда за нашата цел, която може да ползваме и да ни бъде отдадена безвъзмездно. Надяваме се на г-н Спартански да намери подобна сграда, защото доколкото знам обича животни“, пожела си като подарък Велизара втория рожден ден на организацията.

Подай ръка на животно в беда 8

Мероприятията за отбелязване на втората годишнина продължават утре и вдругиден. За 20 и 21 април е планирано от 17:00 ч. в парк „Кайлъка“ до Кривите огледала да се проведе „Ще си осиновя Човек“ (при лоши метеорологични условия мястото ще бъде променено). Животни – подопечни на организацията, които търсят дом, ще си избират човек (осиновител). Всеки, който желае, може да се присъедини и да се запознае с животните, като се пробва да спечели сърцата и любовта им. Ще се проведе и благотворителен базар, а специални покани за присъствие са изпратени на кмета на Плевен Георг Спартански, директора на отдел „Екология“ към Община Плевен, директора на ОДБХ – Плевен и други гости.

Подай ръка на животно в беда 6

Всеки може да подкрепи отделна кауза или общата такава, като дари вещ (сувенир, дрънкулка, книга, дрешка, аксесоар и други) за благотворителния базар. Дарените вещи могат да се занесат лично по време на базара.

Подай ръка на животно в беда 7

Информация за предстоящите инициативи може да намерите тук, както и на СНЦ „Подай ръка на животно в беда“.

Подай ръка на животно в беда 9

куче пинчър

куче

Подай ръка на животно в беда 10

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...