Акценти
Начало / Култура / Изложбата „Това не е Америка” – панорамна метафора на Новия свят

Изложбата „Това не е Америка” – панорамна метафора на Новия свят

Тази вечер в галерия „Бешков” беше открита концептуалната изложба на Красимир Русев под мотото „Това не е Америка”. Името е провокирано от романа на Кафка – „Америка”, и характерното за автора съчетание на свръхреализъм и гротеска. Век по-късно, стъпвайки върху  тези особености, Красимир Русев представя в творбите си емоцията, отвела го до възклицанието „Това не е Америка”. Представените от художника творби са размисъл върху съвременната култура. Те са панорамна метафора на противоречивите образи, които идеята за Новия свят предизвиква днес. Изложбата е замислена като огромна реторична инсталация,  каза при откриването Мирослав Минчев, директор на ХГ „Илия Бешков”.

043изложба

Преди да гостува в Плевен, изложбата „Това не е Америка” е представена в София, където нанесе удар и очаквано определени институции реагираха срещу нея, сподели авторът и изрази надежда, че в Плевен тя ще има по-различен ракурс. Най-малкото защото в този град той има много приятели.

Двама от тях – проф. Кирил Мескин и Валентин Атанасов – Хъкъла, го поздравиха за авангардната изложба, в която усещането за модерност е много силно. Подобни изложби  все още много рядко могат да се видят в България, изтъкна проф. Мескин.

Всяко от представените широкоформатни платна кара зрителят да се замисли, да търси и разкодира посланията на автора, свързани със смазващата човека урбанизация и Америка, като  символ на това.

 Част от представените творби Красимир Русев ще дари на ХГ „Илия Бешков”.

045изложба

035изложба

032изложба

031изложба

061изложба

028изложба

029изложба

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...