Акценти
Начало / Икономика / Побратимените Джин Джоу и Плевен с идеи за конкретни проекти

Побратимените Джин Джоу и Плевен с идеи за конкретни проекти

С множество конкретни предложения за сътрудничество в разнообразни посоки се завърна от посещение в китайската провинция Ляонин плевенска делегация. Работната визита е била от 22 до 28 октомври, а целта на пътуването, организирано изцяло от правителството на провинция Ляонин – запознваване с дейността на фирми и корпорации, желаещи съвместно сътрудничество с представители на бизнеса в региона, на образователни и културни институции и общинската администрация. Това уточни на среща с медиите зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов. Той припомни, че през месец юли градът ни бе посетен от китайска делегация от Ляонин и сегашната визита в Китай е била по покана на вицегубернатора и председател на Асоциацията за международен селскостопански обмен на провинция Ляонин Янг Ксинг Хуа.

Посещението в побратимения на Плевен град Джин Джоу е съвпаднало с 10 години от подписване на договора за побратимяване на двата града. През по-голямата част от това време контактите между градовете не са били на ниво, на каквото е трябвало да бъдат, са отбелязали домакините и са заявили сериозното си желание връзките да минат на качествено нов етап.

В изпълнение на това са били и визитите на плевенската делегация в различни по предназначението си обекти. Зам.-кметът Зелов разказа, че са посетили зоната за икономическо и технологично развитие на Джин Джоу, където проследили процеса на производство на соларни панели, били и в база за тестване на системи за безопасност в автомобилостроенето. В зоната, в която са инвестирани повече от 200 млн. долара, се разработват нправления като петролни продукти, биохимикали, резервни части за автомобили, на иновативни материали.

Друга от конкретните идеи, с които предстои да бъдат запознати представителите на Медицински университет в Плевен и на Факултета по педагогика към Великотърновския университет, е за обмяна на научни работници, работа по съвместни проекти, обмен на добри практики или привличане на студенти, които да се обучават в университета в Бохай. Той е разположен на площ от 1 500 кв. км, 1 200 преподаватели обучават повече от 24 000 студенти, там се намира и една от най-големите студентски библиотеки. Някои от направленията, които се изучават, са мениджмънт, икономика, педагогика, право, история, изкуство, дизайн.

Бизнесменът и общински съветник Антон Георгиев пък разказа за друга идея, която веднага е намерила подкрепа и одобрение както от китайските домакини, така и от гостите от Плевен. Става дума за това в Джин Джоу да бъде открит български ресторант, в който ще се приготвят само наши традиционни ястия, ще се дегустират различни вина и дори ще се редят изложби. Ангажимент на плевенчани е да намерят бизнесмен, който да иска да реализира идеята, а управата на Джин Джоу ще осигури помещение на атрактивно място и дори може да освободи доходите от ресторанта от данъци за една година. От наша страна, има възможност и в Плевен да бъде отворен китайски ресторант, но с типичната за тази страна кухня. Защото се оказва, че приготвяната като китайска храна у нас няма нищо общо с тяхната храна, коментира Антон Георгиев. Община Плевен ще осигури подходящо помещение, а китайците ще докарат съответното оборудване.

Зам.-кметът Алексей Зелов изрази надежда, че идеите няма да останат само в сферата на заявените намерения. А уверения за реални действия са дали и домакините от побратимения на Плевен Джин Джоу.

Прочетете също:

Ще обсъдят публично поемането на дълг за ремонт на зала „Катя Попова”

Община Плевен кани местната общност на публично  обсъждане във връзка с поемане на дългосрочен общински ...