Начало / Любопитно / Плевенчанка отглежда триметрова змия в хола си

Плевенчанка отглежда триметрова змия в хола си

dddПлевенчанката Мирослава Бенова отглежда триметрова боа в хола си. Влечугото вече е на 9 години, казва се Ева и е постигнало максималната си дължина. Боата си расте щастлива и обгрижвана в дома на Мирослава, като само сменя терариумите – с по-големи. Последният е висок 1,20 м и е снабден с нагреватели, които поддържат температура 26-28 градуса, за да му е комфортно на животното без постоянна телесна температура.

Мирослава е влюбена във влечугите от дете и от тогава мечтае да си има истинска змия удушвач, каквато е боата. И един ден сбъдва мечтата си. Двете й деца също стават фенове на нетрадиционния домашен любимец, но основно за него се грижи Мирослава. Понякога тя спи заедно с боата, а другото им редовно и необяснимо за много хора занимание е да се къпят в банята заедно. Влечугото се увива около стопанката си, прикрепя се за тялото й и се оставя водата да я облива.

Boa

Мирослава се е превърнала в ходеща енциклопедия на тема влечуги, тъй като в Плевен няма такъв специалист. Това е и една от причините игуаната Додо, която е член на семейството й 8 годони, да почине от абсцес на зъба. От тогава плевенчанката пали колата и заминава за София, ако има здравословен проблем със змията й.

Въпреки, че не се привързва към хората, Ева запомня миризмите им. Има си и други начини да разбере дали в стаята има непознат човек. Към влечугите се посяга плавно и внимателно, за да не се чувстват застрашени. При рязко движение боата веднага стяга пръстените си около човека, който я държи. Може и да го захапе, пояснява Мирослава. Това обаче не й се е случвало никога, нито на семейството й. Ева обича да се препича на терасата, да й правят масаж, за да оптимизира метаболизма й. Тя се храни с малки пухкави зайчета, които стопанката й поръчва по телефона. Обикновено изяжда по три такива същества на месец. Неподозиращата нищо жертва няма време да изквичи – змията я захапва за врата, след това са навива около нея, за да я задуши и да счупи костите й, и я поглъща откъм главата. Боата може да налапа от 6 до 10 пъти по-голям залък от главата си. Това е възможно, тъй като си разкачва челюстта, докато поеме обяда. След това с прозявка я намества. Поетата храна се разгражда за около два дни, а дотогава стои като подутина в тялото й.

В студените месеци обаче Ева изпада в летаргия – от септември до март. В този период органите й е се свиват наполовина, за да пести разход на енергия, обяснява Мирослава.

От две години тя разпределя любовта и вниманието си между боата и новият член на семейството й – кралският питон Фреди. Младежът е само метър, но ще порасне с още 50 сантиметра. За него Мирослава казва, че кротък е доста интелигентен. Разпознава собствениците си, нежен е и не е агресивен.

зс

И двете змии на Мирослава се радват на огромна любов и нежни грижи, каквито заслужава всяко живо същество на планетата, убедена е тя.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...