Акценти
Начало / Любопитно / Пиенето на вино отдалечава старостта

Пиенето на вино отдалечава старостта

Георги Хаджидризов

Умерената консумация на качествено вино отдалечава старостта. Това е философията на опитния винар Георги Хаджидризов, който е поел търговията с вината, произведени в шато „Бургозоне”, край Оряхово.

Още Хипократ е предписвал по чаша вино на своите пациенти за всякакви болежки, разказа Хаджидризов. Той цитира и други философи, според които след 18-годишна възраст човек  трябва да пие по една чаша хубаво вино на ден, след 31 години да пие по две чаши вино на ден, а  след 40-годишна възраст – колкото може повече, за да отдалечава старостта.

По думите на Хаджидризов най-старите данни за производство на вино са от преди 7 хиляди години, намерени на територията на днешна Грузия. „Археолозите не могат да кажат как се е появило първото вино, но намират данни, че производството му започва с култивирането на лозата и съхраняването на гроздето. Гроздето се е съхранявало в големи керамични делви и от собствената си тежест се е напуквало, сокът се е стичал на дъното и е ферментирал. Първоначално се е смятало, че ферментиралият гроздов сок е отровен, но впоследствие се разбира, че не само не е  отровен, а дори е полезен”, разказа Хаджидризов.

Полезните качества на виното идват от съдържащите се в него аминокиселини, които подпомагат метаболизма на човешкия организъм.  Чрез истинското вино ние си набавяме ценни аминокиселини директно от природата, убеден е опитният винар.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...