Начало / Любопитно / Плевенчанин изпраща позитивни послания чрез благотворителен международен маратон

Плевенчанин изпраща позитивни послания чрез благотворителен международен маратон

maraton5

Плевенчанинът Станислав Георгиев се върна в родния град като участник и основен организатор на благотворителния Балкански ултрамаратон 1000 километра, който стартира от Букурещ на 1 ноември и се връща отново там. Той и неговите партньори в това начинание донесоха много позитивизъм и адреналин на очакващите ги деца и родители от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) – Плевен. Малчуганите посрещнаха разноезичните маратонци с плакат „Добре дошли!” и радостни възгласи. Гостите бяха добре подготвени с подаръци – книжки и лакомства. Освен това приеха предизвикателството да се състезават с децата на импровизирано трасе. Победители естествено станаха децата, като за всички имаше подаръци. След състезанието гостите и малките домакини се отправиха към Градската градина, за да засадят рядкото дърво метасеквоя. Дървото е  защитено и вирее добре по нашите ширини. В мисията се включиха всички – деца, родители, маратонци, и новото насаждение се вписа прекрасно сред есенната атмосфера на парковото пространство, в близост до Откритата сцена. Децата обещаха да се грижат за него и да го поливат редовно.

maraton3

Утре маратонците ще бягат 65 километра към Русе, за да продължат да реализират мисията си. А тя е да провокират дарителството в полза на 6 каузи в България, една от които е на БАЛИЗ, и 12 в Румъния. Дарения могат да се правят от целия свят чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com

До момента каузата на БАЛИЗ е набрала малко над 100 евро. Парите ще се използват за хипо- и водна терапия за децата, които им влияят изключително добре и за които родители разказаха подробно на маратонците.

Stanislav

                                   Станислав Георгиев и съпругата му Станимира

Маратонът ще приключи на 11 ноември в Букурещ. „Събитието е концептуално, то не е типично спортно. Организираме го със съпругата ми, защото искаме да направим нещо не само за себе си. Имаме 5 основни послания. Първото е от тях е, че отношенията между хората са без граници”, заяви за infopleven Станислав Георгиев . Основните участници в маратона са румънци и българи, но и японка, холандец и доста хора от други националности. По трасето на маратона се присъединяват нови бегачи, други пък отпадат. В пиковия момент на маратона се очаква да има поне 80 състезатели.

Второто послание на маратона е поддържане на здравословен начин на живот чрез спорта на открито. „В крайна сметка едно от важните неща е къде насочваме енергията си”, коментира плевенчанинът. Третото послание на инициативата е, че правейки нещо смислено за себе си, човек може да помогне на другите около себе си, на които по една или друга причина животът е дал по-малко. „Затова инициативата е благотворителна”, обобщи Георгиев.

Четвъртото послание на усмихнатите и позитивни маратонци е да развиват не само дарителска, но и екологична култура. „Бяхме 5 дни в планината и е много тъжно, когато през няколко километра виждахме ипровизирани сметища и пластмасови бутилки навсякъде. С дърветата, които засаждаме по пътя си, искаме да изпратим послание за отговорно отношение към природата и към самите себе си”, разказа Георгиев. Дърветата, които садят маратонците по трасето си в Румъния и България, са критично застрашените видове гинко билоба и метасеквоя.

maraton6

„Ние смятаме, че човешкото тяло, дух и мисъл може би нямат граници и това е петото ни послание. Или по-скоро има граници, които ние можем да пресечем и да видим нови хоризонти пред себе си, стига да посмеем. Това правим ние с тези 1050 км за 11 дни”, сподели още Георгиев

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...