Акценти
Начало / Култура / Отлично плевенско представяне на Фестивала на изкуствата „Музите” в Созопол

Отлично плевенско представяне на Фестивала на изкуствата „Музите” в Созопол

1 800 участници от 19 държави взеха участие в 11-я Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите 2016” в Созопол. Той завърши с раздаването на три награди Град При, а втората сесия на фестивала в раздел театър и музикално изкуство беше изключително тежка за академичното жури, споделят организаторите на фестивала. По време на надпреварата при фолклорните изпълнители се видя много високо художествено ниво, съхраняване на традицията, съчетано с модерното в добър комплекс от пеене и танц. Участниците от НМУ „Любомир Пипков“-София, НУИ „Панайот Пипков“- Плевен и ФГ „Веселина” си тръгнаха с най-много купи и медали от фестивала.

20 театрални постановки бяха изиграни в рамките само на три дни. Единодушно Град При бе връчен на Детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ за техният спектакъл „Звездите на Венеция в полите на Витоша“, сценарий и режисура Тодор Янкулов, музика- Димитър Костанцалиев, хореография Силвия Мартинова.

Град при в раздел музикално изкуство замина за Румъния. Самодейният състав „Мелоритъм“ към Националният дворец на децата в Букурещ грабна сърцата както на журито, така и на публиката.

При поп изпълнителите имаше най-голяма конкуренция и високо майсторство. Наблюдаваха се добри търсения в поп и арт музиката и подход между художественото и популярното. Вокалните състави „Бижу“ с ръководител Павлина Христова и „Звезди в аванс“ водени от Ваня и Радослав Талеви, си разделиха всички призови места.

При арт музикикантите призовите места се разделиха между Владимир Бойновски, Александра Тончева и младият талант Андрей Гичев.

В раздел Изобразително и приложно изкуство Град При на Музите, бе връчено на „Институт Конфуций“ към ВТУ „Св. Кирил и Методий“ за цялостно участие на фестивала и за съхраняване на традициите. Първо място пък бе присъдено на Арт Студио Йовис.

Всички останали участници също получиха купи, медали и дипломи от 11-то издание на Международния фестивал на изкуствата „Музите 2016”. По традиция след гала концерта, празникът бе закрит с право българско хоро, заиграно както от артистите, така и от публиката.

Снимка: ММФИ „Музите“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...