Акценти
Начало / Общество / Одобриха предложението за преместване барелеф на Св.Св. Кирил и Методий

Одобриха предложението за преместване барелеф на Св.Св. Кирил и Методий

 

Общински съвет – Плевен одобри схема за поставяне и проект на паметник /колона/ с барелефа на Св.Св. Кирил и Методий. Барелефът ще бъде поставен на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“, в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“.

През 1997 г., по инициатива на Историческо дружество – клон Плевен, на сградата на Окръжен съд – Плевен е монтиран барелеф на Св.Св.Кирил и Методий. Разрешението за монтажа е получено от Министерството на правосъдието, което се явява собственик на сградата. Автор на барелефа е плевенският скулптор Димитър Цонков, който избира и мястото за монтирането, независимо, че първоначалната идея е била барелефът да бъде поставен именно в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“. С времето става ясно, че мястото на барелефа – върху фасадата на Съдебната палата, не е най-удачното за този паметен знак, където всяка година плевенчани честват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стига се до предложение за преместване на барелефа, като проектът за преместването е изработен безвъзмездно. Положително становище за преместването има и от Групата на СБХ – Плевен. На основание Наредба №15 Експертен съвет при Община Плевен е приел схема за поставяне  и проекта на паметник /колона/ на Св.Св.Кирил и Методий.

След кратък дебат предложението за поставяне и проект на паметник /колона/ с барелефа на Св.Св. Кирил и Методий бе прието единодушно от съветниците. Средствата за преместване на барелефа и изграждането на паметника ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

Прочетете също:

Първият български вентролог с представление в Плевен

Първият български вентролог и носител на наградата за най-добър комедиант за 2022 Димитър Иванов – ...