Акценти
Начало / Общество / Ще съсипят ли подпочвените води село Къшин?!

Ще съсипят ли подпочвените води село Къшин?!

С настъпването на пролетта проблемът с подпочвените води отново започва да тормози голяма част от жителите на плевенското село Къшин. Дворовете им се пълнят с вода, мазетата им са подгизнали, на улицата се образуват локви, които се заблатяват. Със сериозния проблем се сблъсква и Нина Джорова, която от години живее и работи със съпруга си в Норвегия.  Преди година решили да инвестират част от парите си в България и купили място в село Къшин, за да построят къща и да бъдат близо до сина си, който живее в България.

„През месец февруари започнахме  строителството, изкопахме основите, но се оказа, че подпочвената вода е толкова висока, че образува истински язовир на мястото на изкопа”, разказа Нина Джорова. Строителите започнали да изпомпват водата, но това породило друг проблем – тя отивала в дворовете на съседите. „Видяхме се в дилема какво да правим, защото тези води не могат да се овладеят”, сподели жената. Те със съпруга й имат финансовата възможност да потърсят разрешение на проблема, но за повечето от жителите на селото това е невъзможно. „В Норвегия институциите работят, всяко водопадче, което се образува при дъжд, му се прави дренаж и път, за да мине и изтече в морето. Там  вали толкова много дъжд, все едно небето се отваря, и няма проблем. За съжаление в Къшин нищо не се прави, за да бъдат хванати тези подпочвени води”, изразява учудването си и възмущението си Джорова.

Проблемът с подпочвените води в Къшин е от октомври 2015 г. За него  неведнъж алармира и кметът на селото Пламен Петков. „Въпреки всички сигнали, писма и проверки – проблемът със заблатяването в Къшин остава”, казва той. Петков е изпратил писмо за помощ до МОСВ, но от там все още няма резултат. Без последствие, засега, остава и сигналът му до „Господари на ефира”. Безизходицата, в която се намират половината от жителите на селото, дори ги накарала да се замислят дали да не бойкотират изборите, които се проведоха на 26 март.  Оказа се, че нито една политическа партия не е дошла в селото да проведе агитация. Не дойдоха, защото само обещаваха, а до този момент нищо не е направено, за да се реши проблемът ни, обясни кметът.

Къщите на хората подгизват, пада мазилката, рушат се. По улиците тече вода и кал. Локвите зеленясват и със затоплянето на времето се разнася неприятна миризма. В селото има тридесетина деца и кметът е притеснен, че има опасност да плъзне зараза, като не за първи път сигнализира за това.

Според него е нужно да бъде направен канал с дренаж, за изграждането на който са необходими между 50-60 хил. лева. Но да дойде фирма да го направи, а не да откраднат парите и после по документи да отчитат, че работата е свършена, подчерта Пламен Петков.

А бликащата вече близо две години подпочвена вода в Къшин, дори не е изследвана какво е съдържанието й.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...