Начало / Любопитно / Днес се месят козунаците, на Великден се гостува на кумове и родители

Днес се месят козунаците, на Великден се гостува на кумове и родители

великденски яйцаПрез изминалата Страстна седмица имаше редица забрани и ограничения. Всеки един от дните, предшестващи Великден, е натоварен с определена символика. След строгия пост и ограничения идва времето за празника, за веселието.

Миглена Николаева, етнолог в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей – Плевен,  припомни, че първото боядисано яйце за Великден, което задължително е червено, се оставя в дома пред иконата и с него се лекува, ако някой от семейството се разболее през годината. Основно се използва за лечение на децата в дома. На следващия Великден яйцето се чупи, за да се види каква ще е годината. Ако то е пълно и не се е развалило, годината ще бъде плодородна.

В съботния ден преди Великден също могат да се боядисват яйца, но обикновено в този ден се месят и пекат и обредните великденски хлябове.Освен за трапезата, те са наречени и за кръстниците. Младите семейства задължително ходят на Великден у кумовете и родителите на невестата, като се носят боядисани яйца и козунак, за да ги почетат. На неделната празнична трапеза всички се чукат с великденски яйца за здраве, а чието яйце излезе най-здраво, той ще е най-здрав през годината.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...