Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Най-важната задача пред ДЕН е укрепването на местните власти

Найден Зеленогорски: Най-важната задача пред ДЕН е укрепването на местните власти

Сред най-важните задачи пред сдружение „Достойнство на един народ” (ДЕН) е да работим за укрепване на местните власти и въвеждане на второ ниво на местно самоуправление. Това заяви пред журналисти в Плевен председателят на сдружението Найден Зеленогорски. „Идеята е освен общини да има региони с директен  избор от народа на регионален управител, с директен избор на регионални съвети, които да законодателстват в рамките на тези региони”, поясни Зеленогорски.

За да се случи това, е ключово важна промяна в Конституцията поне в две направления, допълни той. Едното направление е в утвърждаването на върховенството на закона, което преминава през промени в посока повишаване ефективността на съдебната власт и гарантиране на нейната независимост. Другата важна посока е въвеждането на финансово децентрализирани региони, което ще позволи България да се движи към проспериращите демокрации.

„Оказа се, че централизацията на власт и на пари в България водят до уклони към авторитаризъм”, посочи Зеленогорски. Той цитира неправителствената организация „Фрийдъм хаус”, според която България остава полуконсолидирана демокрация. По думите на Зеленогорски, много скоро ще се придвижим към хибриден режим, какъвто е режимът в Унгария, тоест уж има демокрация, но една група от хора поставя ръка върху цялата държава.

Той посочи още, че проблемът с демокрацията в България е свързан и с начина на провеждане на изборите, които се манипулират, купуват се гласове и се осъществява натиск.

Председателят на ДЕН подчерта, че между 8 и 10 региона са напълно достатъчни за страната, като новите региони няма да покриват сегашните области. „Идеята е тези региони да имат собствени бюджети, собствена инвестиционна политика, възможности за собствени данъци и преференции”, обясни Найден Зеленогорски.

Той обърна внимание, че е много важно да се гарантира нормалното развитие на регионите, за да се избегнат съществуващите в момента  „драматични различия”. „Сякаш живеем в няколко държави. Едната държава е София, втората е София,Пловдив и Варна, третата – Плевен, Русе, Стара Загора, Благоевград и Търново, четвъртата са малките областни градове, петата са  малките населени места, където хората са вдигнали ръце”, описа ситуацията Зеленогорски и подчерта, че второ ниво на местно самоуправление би гарантирало до голяма степен сигурността на хората по населени места.

За ефективността на това второ ниво на местно самоуправление ще е необходима и реформа в МВР, където в момента около 30% от хората са с административни функции. Това довежда до абсурдната ситуация да се наемат частни охранители, за да охраняват селата, които трябва да се охраняват от МВР, посочи Найден Зеленогорски.

Председателят на ДЕН коментира и драматичната ситуация, в която се намират в момента българските общини, заради събрани с близо 41% по-малко местни приходи в сравнение с миналата година. „Когато беше актуализацията на бюджета, ние предложихме да се актуализират субсидиите за общините с 500 млн.лева, които да гарантират нормалното функциониране на общините. Те да бъдат разпределени на база брой живущи в съответната община. За съжаление управляващите не се вслушаха и сега, когато процесите се развиват мълниеносно, разбирам, че ще има нова актуализация на бюджета. Ние настояваме категорично при тази нова актуализация с минимум 500 млн. лв. да бъдат повишени субсидиите за българските общини”, подчерта Найден Зеленогорски.

Другото предложение на ДЕН е да се увеличат с 15% бюджетите на всички културни институти в страната. Според Зеленогорски културата е завареното дете на тази власт и смята, че един от основните акценти в новия Парламент трябва да бъдат мощни инвестиции в културата и образованието.

По отношение състава на следващият Парламент Найден Зеленогорски прогнозира, че между 80 и 100 народни представители ще са представители на нови политически проекти  и от партии, които в момента са извън Парламента. Той изрази съмнение, че проекти на Цветанов, Манолова, Божков ще имат успех, но беше категоричен, че е нужна промяна в сегашното управление. Затова от ДЕН настояват за машинно гласуване и електронно-дистанционно гласуване, което е пречка пред манипулирането на изборите и ще позволи на българите зад граница да се включат активно.

Важното е да решим искаме ли да сме в ядрото на Европа или да останем в периферията й, изтъкна председателят на ДЕН.

 

Гражданското сдружение ще участва в следващите парламентарни избори регистрирано като политически проект, или в коалиция. Найден Зеленогорски обясни, че ще търсят партньорство с политически сили, които са доказали своята демократичност  и имат последователност в усилията да следват принципите, които има и сдружение ДЕН. Ще работим за дясно обединение по модела в Плевен, подчерта Зеленогорски.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...