Акценти
Начало / Избори / Местни избори 2019 / Мирослав Петров: Темата за образованието е сред основните във визията ни за развитие на общината

Мирослав Петров: Темата за образованието е сред основните във визията ни за развитие на общината

Темата за образованието е една от основните във визията ни за бъдещото четиригодишно управление на общината. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Плевен Мирослав Петров на среща на тема: „Актуализация на общинската стратегия за образование“. Той подчерта, че при  срещите му с представители на местния бизнес и с млади хора се е наложила тезата, че от образованието трябва да започне преодоляването на демографската криза, в която се намира градаът ни. „Бизнесът настоява за партньорство с Министерството на образованието в създаването на програми, по  които да се създадат паралелки в професионалните гимназии, финансирани от бизнеса, за да се осигурят от една страна работници, а от друга работни места за младите хора”, каза Мирослав Петров и допълни, че това са програми, които трябва да бъдат облечени в законова форма и чрез различни механизми Общината пряко да участва в тях.

На срещата присъстваха народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева, настоящият председател на Общинския съвет Мартин Митев и неговият заместник Петя Василева – двамата кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ в Плевен.

„Много е важно, когато се говори по някаква тема, касаеща сфера на професионална дейност, да има  обвързаност между националните приоритети и общинските приоритети. Искаме да прехвърлим моста от настоящия Общински съвет към следващия и да работим заедно и проактивно – общинска администрация, общински съветници и депутати, за да има още по-добро  развитие на образованието. Тази среща е нашият анонс, че искаме да бъдем в по-тясна връзка с вас и да чуваме вашите идеи”, обърна се Петя Василева към участниците в срещата – директори на училища и учители от общината.

Цветелин  Горанов, директор на най-голямото начално училище в града и кандидат за общински съветник направи кратка презентация на добри образователни практики, които да залегнат в общинската стратегия за образование.

Той изтъкна необходимостта от създаване на електронна платформа за споделяне на добри практики в образователния процес, както и организиране на конференции и кръгли маси на общинско и национално ниво за обмяна на опит между училищата. Да има партньорство между училищата от различните образователни степени, както и между детските градини и училищата. Като важен момент беше посочено взаимодействието между образователните институции и бизнеса, актуализиране на учебните програми според нуждите на бизнеса, създаване на менторска програма и на трудова борса за млади специалисти с цел реализирането им в града. Стимулиране на училищата на база на реално постигнати резултати от национално външно оценяване, от регионални и национални състезания и фестивали. Предоставяне на възможност училищата в града да ползват безплатно поне веднъж годишно залата на Драматичния театър за провеждане на училищни тържества. Подкрепяне на форуми и състезания за талантливи млади хора на общинско и национално ниво с домакинството на Община Плевен. Създаване на програма за подкрепа на ученици и студенти с изявени дарби.

Важен акцент беше поставен върху осигуряването на ефективно медицинско обслужване в училищата чрез обезпечаване на училищата с достатъчен брой медицински лица. Във връзка с безопасността на учениците е предложението за поставяне на видео камери не само в училищата, а и в районите в близост около тях. Създаване на конкретни мерки за подпомагане на училищата и детските градини за поддържане на дворните им пространства, както и създаване на ясни критерии за съфинансиране на училищата, кандидатстващи за изграждане на спортни съоръжения.

На срещата присъства началникът на РУО Плевен – Албена Тотева, която подкрепи направените предложения и изтъкна, че много от тях ще подпомогнат развитието на младите хора извън училищната среда и ще помогнат за тяхната социализация.

Прочетете също:

Любка Александрова печели трети мандат в Левски

Любка Александрова (БСП) остава кмет на община Левски и през следващите четири години. На балотажа ...