Акценти
Начало / Здравеопазване / МБАЛ „Авис Медика” с инвестиция в полза на екологията и чистия въздух на Плевен

МБАЛ „Авис Медика” с инвестиция в полза на екологията и чистия въздух на Плевен

От създаването на МБАЛ „АВИС Медика“ – Плевен, поради отдалечеността и` от топлопреносната мрежа на ТЕЦ – Плевен и газоразпределителната система на града, отоплението през студените зимни месеци се осъществяваше с котли на твърдо гориво. Около 200 кубически метра дърва бяха необходими всяка зима за отоплението на сградата и топлата вода. Въпреки че изгарянето на дървесина е най-щадящо за околната среда, това голямо количество дърва всяка зима е давало някакво отражение за чистотата на въздуха.

През изминалото лято  МБАЛ „АВИС Медика“ направи сериозна инвестиция за изграждане на най-съвременната и най-високо ефективната към момента геотермална инсталация. Най-общо казано тази система, чрез сондажи в земята, използва постоянната температура на земните недра, като с помощта на съвременни термопомпи отоплява сградата и подгрява битовата вода през зимните месеци , а през лятото охлажда сградата и подгрява водата. Коефициентът на полезно действие на системата е много висок-1:5. Това означава, че 1 киловат електрическа енергия произвежда 5 киловата топлинна енергия – резултат, който не може да постигне никоя друга система.

Цялостното изграждане на системата продължи около 2 месеца и беше успешно реализирано от амбициозната софийска фирма „Ре Енерджи инженеринг“ЕООД и с въвеждането и` в експлоатация, МБАЛ „АВИС Медика“ прави своя принос към всеобщия стремеж за намаляване въглеродните емисии и за по-чистия въздух на Плевен, коментират от ръководството на МБАЛ „Авис Медика”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...