Акценти
Начало / Култура / Лазаровден е

Лазаровден е

Днес е един от най-хубавите пролетни празници – Лазаровден. В християнския календар той е свързан с възкресението на Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, който се празнува на следващия ден.Пременените моми обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В къща, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

На снимката: С песни, танци и наричания за благодат и здраве, малчуганите от детска градина „Слънце” и Център за работа с деца в Плевен, пресъздадоха един от най-красивите пролетни обичаи – Лазаруване  и отправиха пожелания за щастие и успех  към всички общински служители.

Прочетете също:

Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от плевенската арт школа „Колорит” постигнаха бляскава  победа ...