Акценти
Начало / Икономика / Кметът Спартански с официално искане февруарската сесия да се отложи с един ден

Кметът Спартански с официално искане февруарската сесия да се отложи с един ден

Кметът Георг Спартански е изпратил писмо до председателя на Общинския съвет в Плевен с молба редовното февруарско заседание на местния парламент да се проведе с един ден по-късно. Причината за това искане е изтичането на едномесечния срок след повторното публично обсъждане на проекта за отпускане на кредит на Община Плевен от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/ за основен ремонт на площад „Свобода” и пешеходната улица „Васил Левски” от площад „Свобода” до площад „Стефан Стамболов”, както и за основен ремонт на Автогара Плевен.

„Ние се съобразихме с наложеното вето от областния управител и проведохме ново публично обсъждане на проекта на 27 януари и по закон трябва да мине един месец преди предложението за отпускане на кредит да бъде внесено за гласуване в Общинския съвет. Този срок изтича на 27 февруари, когато е и редовното месечно заседание на Общинския съвет в Плевен“, обясни Спартански.

С оглед да не се забавя излишно усвояването на кредита, ако бъде гласуван, кметът предлага заседанието на Общинския съвет да бъде изтеглено с един ден и да се проведе на 28 февруари.

Ако има добра воля да се работи в интерес на гражданите и на Плевен, на председателски съвет може да се обсъди и реши февруарското заседание на Общинския съвет да е на 28 февруари, подчерта Спартански. Така ще се даде „зелена светлина” за работа по проекта и няма да бъде изгубен напразно  един цял месец и ще се даде възможност на ВиК, ТЕЦ и други институции за подмяна на подземните комуникации, за да може след това да се изпълни същинската част от ремонта на площад „Свободата” и пешеходната зона, която го свързва с вече ремонтирания площад „Стефан Стамболов”. Предстоят и много срещи със собственици на търговски обекти и на жилища в района на ремонта.

Кметът подчерта, че очаква да се прояви зрялост от страна на Общинския съвет и неговото ръководство, за да може ремонтът, ако се стигне до такъв, да бъде извършен в най-подходящото за това време – през пролетно-есенния сезон. От друга страна е необходимостта най-късно до месец май да започне физическото усвояване на кредита.

В дневния ред на това заседание кметът очаква да бъде включено за повторно гласуване и предложението за отдаване на 51 преместваеми търговски обекти. На януарската сесия съветниците взеха решение по този въпрос, но кметът и областният управител наложиха вето върху него.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...