Начало / Култура / Иновативни подходи за личностно развитие представя плевенският фонд „Читалища” на национална конференция в София

Иновативни подходи за личностно развитие представя плевенският фонд „Читалища” на национална конференция в София

иновативни театрални подходи фонд читалища

На 12 август, вторник, в София ще бъде открита Втората национална конференция за достъп на младите хора до култура. Събитието се провежда на дата, на която отбелязваме Международния ден на младежта. Конференцията е организирана от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), съвместно с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Граждански институт.

В рамките на форума организации от страната ще споделят резултатни практики в работата с младите на базата на Програма „Успех“ на МОН, ще бъдат огласени и резултатите на проучване, свързано с основната тема, ще има и иновативни презентации. Точно с такава презентация ще се включи в програмата на конференцията Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища”, научихме от Даниела Димитрова, изпълнителен директор на фонда. Тя ще представи Иновативни театрални подходи за личностно развитие. „Те бяха разработени по моя идея съвместно с фондация „Артист” и това е така нареченият „Театър на спомена – Мemori театър”, който лежи върху основата на практики на фондация „Артист” и практики, които наш екип от експерти наблюдава в град Равена, Италия. Тази методика е вече разработена, тествана и приложена в София сред деца от рискови групи. Същността е, чрез използване на театрални техники, децата да изхвърлят лошите спомени и така да стигнат до катарзис и да продължат живота си в позитивна посока“, обясни Димитрова.

Тя ще представи и иновативния италианския  метод „Театър на 100 актьори”, при който чрез театрални инструменти младите хора стигат до себе си, започват да харесват себе си и да  разбират другите. Най-важното е, че това не е дидактически метод, а използва елегатния метод на изкуството, за постигане на крайната цел, изтъкна Даниела Димитрова.

Другото плевенско участие е на актьора Дамян Минков, който ще участва в панела „Достъпът на младите хора до култура”, като ще акцентира върху темата за изкуството като най-лесният път за интегриране на ромите. Основната ми позиция е, че образованието трябва да се отвори към културата, като се разчита на потенциала на младите хора от местната общност, обясни Минков. Образно, в момента в училище говорят за театър, като слагат младите хора с гръб към сцената, допълни артистът. .

Прочетете също:

Награди за деца от арт школа „Колорит“ от Националния конкурс „Пчеларство 2021“

Тази година  Националният конкурс  за детско творчество, посветен на пчелите, меда и екологията в рамките ...